CULTURA CONTRA LA VIOLÈNCIA

A través de la història, la filosofia, la literatura, les arts visuals, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies, analitzarem els discursos i representacions entorn de les discriminacions i violències masclistes, reflexionarem sobre els estereotips de gènere i el masclisme encara vigents a la cultura, i descobrirem el paper de la creació artística en l’apoderament de les dones i el foment de la igualtat.

 * Programa de tallers i activitats culturals adaptats als diversos públics

.

INFANTIL I PRIMÀRIA

# El viatge al món dels contes! Espectacle

A l’Àlex i a la Berta no els agraden els contes que coneixen i decideixen crear-ne de nous. Per fer-ho, viatjaran al món dels contes, on coneixeran els personatges de les històries i els explicaran una altra versió del seu conte. Tenia por, Sant Jordi, quan es va enfrontar al drac? Està contenta la princesa quan ha de fer sola les tasques de la llar? Acompanya’ns en aquest viatge màgic al món dels contes i ajuda l’Àlex i la Berta a crear-ne un de nou!
.
.
.

# L’armari de l’Oliver

L’armari de l’Òliver presenta a través del seu personatge principal les pors i inquietuds d’un infant en plena exploració de l’expressió del seu gènere. Davant el rebuig de l’entorn per les coses amb què li agrada jugar, l’Òliver s’amaga dins l’armari on trobarà una sèrie de personatges que li explicaran la seva experiència i dificultats a l’hora de viure identitats, expressions de gènere i orientacions del desig no normatives.

+informació

.

.
.# Imaginem la igualtat. Taller

Qüestionarem els prejudicis i estereotips presents a les imatges que rebem i descobrirem visions alternatives a través de l’art, el cinema o els dibuixos animats. Mitjançant el dibuix i la plàstica, imaginarem un món més just i igualitari.

.

# Juguem per la igualtat. Taller

A través dels contes, el joc i el teatre, desenvoluparem l’empatia, aprendrem a cooperar i a solidaritzar-nos amb les persones que ens envolten, i celebrarem la diversitat i la diferència. Ens divertirem aprenent a crear una societat més igualitària.

# L’armari de l’Oliver

L’armari de l’Òliver presenta a través del seu personatge principal les pors i inquietuds d’un infant en plena exploració de l’expressió del seu gènere. Davant el rebuig de l’entorn per les coses amb què li agrada jugar, l’Òliver s’amaga dins l’armari on trobarà una sèrie de personatges que li explicaran la seva experiència i dificultats a l’hora de viure identitats, expressions de gènere i orientacions del desig no normatives.

+informació

.

SECUNDÀRIA, BATXILLERAT I PÚBLIC ADULT*

# Actuem! Teatre per la igualtat. Taller

A través de les diferents tècniques i jocs teatrals que ens ofereix el teatre dels i les oprimides, treballarem situacions de conflicte relacionades amb les relacions afectives, la dependència emocional, les discriminacions, l’abús i la violència. Aprendrem a detectar les situacions d’injustícia, diferenciarem les relacions abusives de les relacions lliures i equitatives i aprendrem a gestionar i resoldre conflictes.

.

# Això és amor? Teatrefòrum

Viatjarem a través de la història d’una parella i ho farem anant enrere en el temps fins als seus inicis per reflexionar i entendre allò que els ha portat fins on són ara. Destaparem els mites de l’amor romàntic, les violències quotidianes i invisibles, qüestionarem els rols de gènere, identificarem les violències masclistes i actuarem per canviar la història.

+ informació

.

#CanBIem la festa! Teatrefòrum

La protagonista de la nostra història, la Carla, és una noia bisexual que sent que ha anat a una festa on ningú l’ha convidat. La festa d’una societat que sovint juga a fer-nos triar entre dues opcions aparentment incompatibles per encaixar-nos en l’ordre establert: platja o muntanya?, carn o peix?, home o dona? heterosexual o homosexual? Qui no s’identifica amb cap d’elles, sovint s’enfronta a la incomprensió dels qui només conceben un món binari.

+informació

.

#Construcció de gènere. Taller

De quina manera ens afecten els estereotips de gènere? Ens condiciona la nostra identitat a l’hora d’habitar el món? Què podem fer per fomentar una societat lliure de violències masclistes? A través de dinàmiques grupals, exercicis pràctics i debat participatiu reflexionarem entorn la construcció de la masculinitat i la feminitat, qüestionarem els privilegis, denunciarem les desigualtats i fomentarem una societat lliure de violències masclistes.
.
.
# Connectem-nos! Prevenció de l’assetjament a les xarxes. Taller

És real el que passa a les xarxes socials i a internet? Podem rebre violència cibernètica? Què és el sexting? En aquest taller reflexionarem sobre les relacions que establim a través dels dispositius mòbils i les xarxes socials. Aprendrem estratègies per detectar notícies falses, veurem què és el ciberassetjament o el sexspreading, com afrontar-los i a fer un ús segur i conscient de les tecnologies de la informació.

.

# Estimem-nos! Amor i sexualitats lliures, diverses i igualitàries. Taller

A partir del cinema, les xarxes socials, la publicitat i els videoclips, reflexionarem sobre les representacions de l’erotisme, la bellesa, els cossos i els estereotips de gènere. Debatrem de forma participativa sobre les identitats i orientacions sexuals, les relacions sexoafectives i la violència masclista.

# Còmics contra el masclisme. Taller

Analitzarem les representacions de la violència masclista en el còmic i descobrirem el sexisme amagat darrere de les imatges. Explorarem les possibilitats gràfiques, narratives i estètiques d’aquest llenguatge per a denunciar les discriminacions de gènere i construir un imaginari igualitari i no sexista.

.
.
# La bellesa imposada. Taller

Què és la bellesa? És un do de la natura, una elecció personal o una obligació social? És important en el món en el qual vivim? A partir de la moda, la televisió, els videoclips i la publicitat, debatrem de forma participativa sobre el concepte de bellesa, les imposicions estètiques i la seva relació amb les desigualtats socials i les discriminacions de gènere. Reflexionarem sobre les seves conseqüències en la percepció pròpia, la identitat i l’autoestima.

.

PER A TOTS ELS PÚBLICS

# Dones i espai públic. Itinerari

Què ens diu la ciutat sobre les dones d’ara i d’abans? És equitatiu i igualitari l’espai urbà? O reforça les desigualtats entre homes i dones? Passejarem per Ciutat Vella mirant els carrers, les places, els mercats… des d’una perspectiva de gènere, per reflexionar sobre la relació entre urbanitat i ciutadania, entre dones i espai públic.

Barris: Eixample, Ciutat Vella i Les Corts

.

#Herstory. Quan elles prenen la veu. Itinerari teatralitzat

Com va començar la revolta del pa? Quin va ser el paper de les dones en la migració dels anys 60? En aquest itinerari teatral rescatarem la història silenciada de les dones a través d’escenes representades pels personatges que les van protagonitzar i que ens mostraran, a partir de petits sketchs, que les dones no només han format part de la història sinó que l’han construit i transformat.

.

.

# Noves violències, nous imaginaris. Taller

Ha canviat la nostra percepció de la violència masclista? I l’art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-la? Seguim sent una cultura violenta i masclista? A partir d’anuncis publicitaris, còmics, pel·lícules, videoclips i videojocs, analitzarem les lectures i representacions actuals de la violència de gènere, i descobrirem el paper dels imaginaris en el foment d’una societat més igualitària i lliure de violència vers les dones.

Disponible en format virtual
.
.

.

# Visions diverses. El col·lectiu LGTBI al cinema. Taller

Com s’ha representat al cinema, la televisió o la publicitat la diversitat de gènere, sexual i afectiva? Ha permès trencar amb la norma heterosexual o ha fomentat estereotips? Quin és el paper de les imatges audiovisuals que ens envolten en la construcció d’imaginaris no discriminatoris, justos i equitatius? A partir del visionat i anàlisi de seqüències, coneixerem la visió que ha donat del col·lectiu LGTBI+ el cinema al llarg de la seva història, reflexionarem sobre la seva representació en el mitjà audiovisual i debatrem sobre les implicacions socials i culturals que se’n deriven.
Disponible en format virtual
.
.

.

# Dones de pel·lícula. Taller

A partir del visionat i anàlisi de seqüències, coneixerem la visió que ha donat de les dones el cinema, reflexionarem sobre la representació de la feminitat i els estereotips de gènere en el mitjà audiovisual, i debatrem sobre les seves implicacions socials i culturals.

Disponible en format virtual

.

.

# Dones grans, grans dones. La vellesa femenina al cinema. Taller

El cinema ha tendit a ignorar les dones grans, relegant-les a papers menors i, moltes vegades, amb una forta càrrega negativa. Existeixen, però, honroses excepcions: grans personatges de dones grans que dignifiquen la vellesa i enriqueixen les lectures de la feminitat. Partirem d’aquests per a apropar-nos a un dels temes menys explorats en la relació entre gènere i vellesa: l’impacte i la percepció de la violència masclista en les dones grans. A partir de les lluitesde les grans dones del cinema reflexionarem sobre les nostres pròpies vivències.

Disponible en format virtual

.

# Dones i salut. Taller

La ciència és androcèntrica» deia Virginia Woolf a principis de segle XX. I efectivament, la ciència mèdica ha ignorat i menystingut els cicles de vida, els processos de canvi i les malalties que experimentem les dones. La cultura i la societat han fomentat visions estereotipades i han invisibilitzat allò que envolta la nostra salut. Això afecta la nostra qualitat de vida i ens exposa a situacions de violència que normalitzem. Reflexionarem sobre els cicles de vida, l’atenció sanitària, el menyspreu cultural de la nostra salut i la medicina alternativa des d’una perspectiva de gènere i aprofundirem en el coneixement de la nostra naturalesa per tal d’empoderar-nos.

# Vindicacions. Espectacle

A través de dos personatges molt diferents entre si ens endinsarem en les diferents discriminacions i desigualtats de gènere tot barrejant l’humor, el drama i l’anàlisi crítica. Valent-nos de diferents formats (com la poesia, els monòlegs, les escenes teatrals i els sketchs) prendrem la veu de dones d’ara, d’abans i d’arreu, escoltarem les seves vindicacions i reflexionarem col·lectivament sobre els lligams entre els rols i les estructures de poder.

.