Espai Cultural Hormigonera de Sants

La Hormigonera de Sants vol ser un espai cultural arrelat al territori i que treballi per a la prevenció de les violències masclistes i discriminacions de gènere a través de l’art i els imaginaris culturals. És un espai cogestionat per les cooperatives LaPera i Trama.

Té la voluntat de fer una programació d’exposicions artístiques amb perspectiva feminista on qüestionar i transformar de forma col·lectiva les opressions de gènere, el sexisme, la invisibilització de les dones i altres qüestions que promoguin la reflexió crítica entorn del gènere i les violències masclistes a través de l’art i la cultura com elements de transformació social i política.

Ens trobaràs a Carrer Olzinelles 63, baixos.

Exposició actual

#SónElsPrivilegis, una exposició de memes feministes i interseccionals

Us presentem #SónelsPrivilegis, una exposició de memes feministes de la cooperativa L’etongràfica. 

Els memes són vehicles per transmetre idees a través de l’humor, en aquest cas els farem servir per sensibilitzar sobre els privilegis i les violències, tenint en compte els diversos eixos d’opressió i privilegi que es donen en el si de la nostra societat, estructuralment patriarcal, capitalista i racista.

L’exposició es podrà visitar des del 22 de febrer fins a l’11 de març.

  • Dijous 22 de febrer a les 18:30h: Inauguració de l’exposició #SónelsPrivilegis i xerrada a càrrec de L’etnogràfica.

Les activitats són gratuïtes i es duran a terme a l’Espai Cultural La Hormigonera (c/ Olzinelles, 63 baixos). Fes la teva reserva enviant un correu a hormigonera@trama.coop.


Exposicions passades

 Cicle Intervenir, reconstruir i provocar a la realitat

Des de l’espai de cultura feminista La Hormigonera presentem Intervenir, reconstruir i provocar a la realitat, un cicle d’activitats entorn la pràctica creativa i les expressions que se’n deriven, a través del joc i la paraula.

El cicle té com a eix central l’exposició Juguem amb el con-text?, una exposició col·lectiva de les artistes Arte Mapache, Leticia rodríguez i Mireia Massana.

L’exposició es podrà visitar del 24 de març al 20 de maig.

Cartografies del retrobament

Des de l’espai de cultura feminista La Hormigonera presentem Cartografies del retrobament, un cicle d’activitats per reflexionar col·lectivament sobre la necessitat de nombrar les violències que habiten i interfereixen la nostra memòria corporal, individual i col·lectiva; i visibilitzar possibles processos de confrontació i reparació. Volem posar el focus en el propi cos com a territori sensible des d’on habitem aquesta societat. Volem escoltar-lo, celebrar-lo i així homenatjar-lo.


El cicle té com a eix vertebrador l’exposició col·lectiva Cartografies del retrobament, formada per les obres plàstiques del projecte DE_IG de Laia Tubío i aquelles sorgides dels tallers de fotobrodat “Homenaje a mi cuerpx” de La Eroteca.

L’exposició es podrà visitar del 4 de novembre al 31 de desembre.

L’art de Transitar, un cicle per reflexionar col·lectivament sobre la identitat de gènere

Des de l’espai de cultura feminista La Hormigonera de Sants, presentem L’art de Transitar, un cicle d’activitats per reflexionar col·lectivament sobre la identitat de gènere, posant el focus en les arts com a llenguatge per abordar aquesta qüestió, i amb l’objectiu d’erradicar estereotips i prejudicis a través de propostes culturals i artístiques, des d’una perspectiva crítica, feminista, interseccional i transversal.

El cicle té com a element central l’exposició fotogràfica Brillem més que els prejudicis com a eix vertebrador. Aquesta neix de l’encreuament dels trànsits entre la ONG SUDS amb la fotògrafa Ester Pérez Berenguer i el grup de teatre TiritiTrans Trans Trans. 

A través de les imatges i les paraules coneixereu a Duviela, Eden, Lineth, Violet i Viviana i descobrireu el grup de teatre que amb tanta dedicació han creat, per interpel·lar-vos des de l’escenari i ara, a través de les imatges. Ens demostren la potència de la cultura per lluitar contra els estereotips i els prejudicis, en aquest cas, relacionats amb la identitat de gènere. 
L’exposició es podrà visitar del 7 al 30 d’octubre.

Cuerpos indomables, dintre del cicle d’activitats «I tu, què mires?»


Cicle d’activitats «I tu, què mires?» on visibilitzar, qüestionar, dialogar i modificar les fronteres estètiques imposades als nostres cossos.
📷 El cicle inclou Cuerpos Indomables, una exposició fotogràfica a càrrec del col·lectiu @cuerposindomables que es podrà visitar des del 6/05 fins al 02/06 (visites amb reserva a trama@trama.coop)

“L’alegria més gran de la meva mare era anar a buscar el seu net de 10 anys a l’escola i passar-se la tarda jugant amb ell. Per fer-ho no li importava fer un llarg trajecte en autobús dues vegades per setmana. A dia d’avui la meva mare no ha tornat a pujar mai més en un autobús ni tampoc ha anat a buscar el net a l’escola. Ara aquest nen ja és un preadolescent. El confinament i la pandèmia li han robat la possibilitat d’exercir el que per a ella era el seu rol principal: ser àvia.”

Amb la pandèmia s’ha posat sobre la taula el terme edatisme, la discriminació vers una persona per la seva edat a través d’estereotips socials i prejudicis. L’edatisme i la manca d’una cultura de l’envelliment en la nostra societat fomenta l’exclusió de la gent gran de la vida pública i social, i propicia un empobriment de l’activitat cultural, reflexiva i creativa d’aquestes persones. A més, suposa una pèrdua per al conjunt de la societat, que resta privada de la perspectiva, experiència, coneixement, capacitats i aportacions de les persones amb més edat.
Aquesta exposició recull el seguiment fotogràfic que va fer l’autora, Sílvia Sánchez Bianchi, mitjançant un telèfon mòbil sobre la meva mare de 82 anys durant els mesos del confinament.
Exposició Pechos, de Leticia Rodriguez @misletisu , amb la que estrenem l’espai de la Hormigonera.
Les obres fan un recorregut per l’aprenentage vital i la presa de consicència de les opressions patriarcals i ho fa fent referència a alguns símbols culturals, com La Mano de Fátima (Khamsa), a la poesia o a obres literàries d’autores com Alejandra Pizarnik i Virginia Wolf.

L’exposició s’emmarca dins de «Dones amb art: Jornada Feminista d’Arts Visuals» que organitzem al #CulturaCoop i vinculat al Dia internacional de les dones (8M). S’ha buscat implicar el barri en una de les diades culturals que lluiten contra les discriminacions i les violències masclistes.