Espai Cultural Hormigonera de Sants

La Hormigonera de Sants vol ser un espai cultural arrelat al territori i que treballi per a la prevenció de les violències masclistes i discriminacions de gènere a través de l’art i els imaginaris culturals. És un espai cogestionat per les cooperatives LaPera i Trama.

Té la voluntat de fer una programació d’exposicions artístiques amb perspectiva feminista on qüestionar i transformar de forma col·lectiva les opressions de gènere, el sexisme, la invisibilització de les dones i altres qüestions que promoguin la reflexió crítica entorn del gènere i les violències masclistes a través de l’art i la cultura com elements de transformació social i política.

Ens trobaràs a Carrer Olzinelles 63, baixos.

Exposició actual

Cuerpos indomables, dintre del cicle d’activitats «I tu, què mires?»


Cicle d’activitats «I tu, què mires?» on visibilitzar, qüestionar, dialogar i modificar les fronteres estètiques imposades als nostres cossos.
📷 El cicle inclou Cuerpos Indomables, una exposició fotogràfica a càrrec del col·lectiu @cuerposindomables que es podrà visitar des del 6/05 fins al 02/06 (visites amb reserva a trama@trama.coop)

Exposicions passades

“L’alegria més gran de la meva mare era anar a buscar el seu net de 10 anys a l’escola i passar-se la tarda jugant amb ell. Per fer-ho no li importava fer un llarg trajecte en autobús dues vegades per setmana. A dia d’avui la meva mare no ha tornat a pujar mai més en un autobús ni tampoc ha anat a buscar el net a l’escola. Ara aquest nen ja és un preadolescent. El confinament i la pandèmia li han robat la possibilitat d’exercir el que per a ella era el seu rol principal: ser àvia.”

Amb la pandèmia s’ha posat sobre la taula el terme edatisme, la discriminació vers una persona per la seva edat a través d’estereotips socials i prejudicis. L’edatisme i la manca d’una cultura de l’envelliment en la nostra societat fomenta l’exclusió de la gent gran de la vida pública i social, i propicia un empobriment de l’activitat cultural, reflexiva i creativa d’aquestes persones. A més, suposa una pèrdua per al conjunt de la societat, que resta privada de la perspectiva, experiència, coneixement, capacitats i aportacions de les persones amb més edat.
Aquesta exposició recull el seguiment fotogràfic que va fer l’autora, Sílvia Sánchez Bianchi, mitjançant un telèfon mòbil sobre la meva mare de 82 anys durant els mesos del confinament.
Exposició Pechos, de Leticia Rodriguez @misletisu , amb la que estrenem l’espai de la Hormigonera.
Les obres fan un recorregut per l’aprenentage vital i la presa de consicència de les opressions patriarcals i ho fa fent referència a alguns símbols culturals, com La Mano de Fátima (Khamsa), a la poesia o a obres literàries d’autores com Alejandra Pizarnik i Virginia Wolf.

L’exposició s’emmarca dins de «Dones amb art: Jornada Feminista d’Arts Visuals» que organitzem al #CulturaCoop i vinculat al Dia internacional de les dones (8M). S’ha buscat implicar el barri en una de les diades culturals que lluiten contra les discriminacions i les violències masclistes.