Espai Cultural Hormigonera de Sants

La Hormigonera de Sants vol ser un espai cultural arrelat al territori i que treballi per a la prevenció de les violències masclistes i discriminacions de gènere a través de l’art i els imaginaris culturals. És un espai cogestionat per les cooperatives LaPera i Trama.

Té la voluntat de fer una programació d’exposicions artístiques amb perspectiva feminista on qüestionar i transformar de forma col·lectiva les opressions de gènere, el sexisme, la invisibilització de les dones i altres qüestions que promoguin la reflexió crítica entorn del gènere i les violències masclistes a través de l’art i la cultura com elements de transformació social i política.

Ens trobaràs a Carrer Olzinelles 63, baixos.

Exposició actual

L’art de Transitar, un cicle per reflexionar col·lectivament sobre la identitat de gènere

Des de l’espai de cultura feminista La Hormigonera de Sants, presentem L’art de Transitar, un cicle d’activitats per reflexionar col·lectivament sobre la identitat de gènere, posant el focus en les arts com a llenguatge per abordar aquesta qüestió, i amb l’objectiu d’erradicar estereotips i prejudicis a través de propostes culturals i artístiques, des d’una perspectiva crítica, feminista, interseccional i transversal.

El cicle té com a element central l’exposició fotogràfica Brillem més que els prejudicis com a eix vertebrador. Aquesta neix de l’encreuament dels trànsits entre la ONG SUDS amb la fotògrafa Ester Pérez Berenguer i el grup de teatre TiritiTrans Trans Trans. 

A través de les imatges i les paraules coneixereu a Duviela, Eden, Lineth, Violet i Viviana i descobrireu el grup de teatre que amb tanta dedicació han creat, per interpel·lar-vos des de l’escenari i ara, a través de les imatges. Ens demostren la potència de la cultura per lluitar contra els estereotips i els prejudicis, en aquest cas, relacionats amb la identitat de gènere. 
L’exposició es podrà visitar del 7 al 30 d’octubre. Escriu-nos per reservar.

El cicle inclou tres activitats:

  • Divendres 7 d’octubre a les 19:00h. Inauguració de l’exposició Brillem més que els prejudicis. Presentació del projecte del grup de teatre Tirititrans Trans Trans i de l’exposició d’Ester Pérez Berenguer.
  • Divendres 14 d’octubre a les 19:30h. Vermut Tiritis. Les TiritiTrans Trans Trans ens oferiran un tastet de l’obra ¿Y estas son las cosas con las que tenemos que aprender a vivir?, on ens endinsem en l’atmosfera que respiren dia a dia les nostres protagonistes. Aquesta mirada que escaneja pam a pam la seva persona, els comentaris despectius, els murs que construeix l’imaginari col·lectiu entorn d’elles… I també amb la seva força, les aliades que les envolten, els vincles d’amistat. Tot constitueix el camí del trànsit cap a una mateixa. I vosaltres què, us atreviu a ser qui realment sou?
  • Divendres 21 d’octubre a les 19:00h. Vermut Tiritis. Xerrada-debat Visions diverses. El col·lectiu LGTBI al cinema on a partir del vicionament i anàlisi de seqüències, coneixerem la visió que ha donat el cinema del col·lectiu LGTBI+ al llarg de la seva història, reflexionarem sobre la seva representació en el mitjà audiovisual i debatrem sobre les implicacions socials i culturals que se’n deriven.

Les activitats són gratuïtes i es duran a terme a l’Espai Cultural La Hormigonera (c/ Olzinelles, 63 baixos). Fes la teva reserva enviant un correu a hormigonera@trama.coop.


Exposicions passades

Cuerpos indomables, dintre del cicle d’activitats «I tu, què mires?»


Cicle d’activitats «I tu, què mires?» on visibilitzar, qüestionar, dialogar i modificar les fronteres estètiques imposades als nostres cossos.
📷 El cicle inclou Cuerpos Indomables, una exposició fotogràfica a càrrec del col·lectiu @cuerposindomables que es podrà visitar des del 6/05 fins al 02/06 (visites amb reserva a trama@trama.coop)

“L’alegria més gran de la meva mare era anar a buscar el seu net de 10 anys a l’escola i passar-se la tarda jugant amb ell. Per fer-ho no li importava fer un llarg trajecte en autobús dues vegades per setmana. A dia d’avui la meva mare no ha tornat a pujar mai més en un autobús ni tampoc ha anat a buscar el net a l’escola. Ara aquest nen ja és un preadolescent. El confinament i la pandèmia li han robat la possibilitat d’exercir el que per a ella era el seu rol principal: ser àvia.”

Amb la pandèmia s’ha posat sobre la taula el terme edatisme, la discriminació vers una persona per la seva edat a través d’estereotips socials i prejudicis. L’edatisme i la manca d’una cultura de l’envelliment en la nostra societat fomenta l’exclusió de la gent gran de la vida pública i social, i propicia un empobriment de l’activitat cultural, reflexiva i creativa d’aquestes persones. A més, suposa una pèrdua per al conjunt de la societat, que resta privada de la perspectiva, experiència, coneixement, capacitats i aportacions de les persones amb més edat.
Aquesta exposició recull el seguiment fotogràfic que va fer l’autora, Sílvia Sánchez Bianchi, mitjançant un telèfon mòbil sobre la meva mare de 82 anys durant els mesos del confinament.
Exposició Pechos, de Leticia Rodriguez @misletisu , amb la que estrenem l’espai de la Hormigonera.
Les obres fan un recorregut per l’aprenentage vital i la presa de consicència de les opressions patriarcals i ho fa fent referència a alguns símbols culturals, com La Mano de Fátima (Khamsa), a la poesia o a obres literàries d’autores com Alejandra Pizarnik i Virginia Wolf.

L’exposició s’emmarca dins de «Dones amb art: Jornada Feminista d’Arts Visuals» que organitzem al #CulturaCoop i vinculat al Dia internacional de les dones (8M). S’ha buscat implicar el barri en una de les diades culturals que lluiten contra les discriminacions i les violències masclistes.