ESTIMEM-NOS! Sexualitats i afectes

Programa d’activitats per a la sensibilització sobre diversitat sexual i afectiva, promoció de la salut sexual i prevenció de violències masclistes i lgtbifòbiques en les relacions sexo-afectives.

Analitzarem els discursos i representacions que ens expliquen què és la sexualitat i com hem de viure-la tot qüestionant i reflexionant sobre els mites i estereotips entorn la diversitat sexual i afectiva i sobre les violències que s’hi donen. Ampliarem el coneixement sobre els nostres cossos i la nostra mirada sobre el que entenem per sexe  tot fomentant el respecte vers nosaltres i les altres persones.

De 6è de primària a 1r de batxillerat.

ACTIVITATS DEL PROGRAMA

Quins canvis! Cossos i sexualitats a la pubertat

A partir d’il·lustracions, del cinema i les sèries, reflexionarem sobre els canvis i processos que es produeixen en la pubertat i qüestionarem les representacions i els mites de l’erotisme, la bellesa, els cossos i els estereotips de gènere. Debatrem de forma participativa sobre les identitats, les orientacions sexuals i les relacions sexoafectives.

Repensem el gènere

De quina manera ens afecten els estereotips de gènere? Ens condiciona la nostra identitat a l’hora d’habitar el món? Què podem fer per fomentar una societat lliure de violències masclistes? A través de dinàmiques grupals, exercicis pràctics i del debat participatiu reflexionarem entorn la construcció de la masculinitat i la feminitat, qüestionarem els privilegis, denunciarem les desigualtats i fomentarem una societat lliure de violències masclistes.

Estimem-nos! Amors i sexualitats lliures i diverses

Com aprenem a lligar i què esperem d’una relació romàntica? És la virginitat quelcom objectiu? A partir de dinàmiques participatives, debats i el visionament de fragments audiovisuals, reflexionarem sobre l’amor, el sexe i qüestionarem l’heteronormativitat i el coitocentrisme com a models únics de sexualitat. Trencarem mites al voltant de les diverses orientacions sexuals i els rols de gènere, i aprofundirem en el coneixement dels nostres cossos per poder relacionar-nos de manera sana, plaent i responsable.

La bellesa imposada

Què és la bellesa? És un do de la natura, una elecció personal o una obligació social? És important en el món en el qual vivim? A partir de la la televisió, els videoclips i la publicitat, debatrem de forma participativa sobre el concepte de bellesa, les imposicions estètiques i la seva relació amb les desigualtats socials i les discriminacions de gènere. Reflexionarem sobre les seves conseqüències en la percepció pròpia, la identitat i l’autoestima.

Això és amor? Teatre fòrum

Viatjarem a través de la història d’una parella i ho farem anant enrere en el temps fins als seus inicis per reflexionar i entendre allò que els ha portat fins on són ara. Destaparem els mites de l’amor romàntic, les violències quotidianes i invisibles, qüestionarem els rols de gènere, identificarem les violències masclistes i actuarem per canviar la història.

canBIem la festa. Teatrefòrum sobre diversitat afectiva i sexual

La Carla és una noia bisexual que sent que ha anat a una festa on ningú l’ha convidat. La festa d’una societat que sovint juga a fer-nos triar entre dues opcions aparentment incompatibles per encaixar-nos en l’ordre establert: platja o muntanya?, carn o peix?, home o dona? heterosexual o homosexual? Qui no s’identifica amb cap d’elles, sovint s’enfronta a la incomprensió dels qui només conceben un món binari.