MONOGRÀFICS

Des de Trama comptem amb una oferta multidisciplinària de cursos monogràfics de 3 a 10 sessions, els quals incentiven la creativitat, la reflexió crítica i la participació activa de les persones assistents i fomenten el coneixement dels llenguatges artístics, la reflexió social i política sobre el món actual, la memòria històrica i la perspectiva de gènere.

DE 3 A 10 SESSIONS DE 90 O 120 MINUTS

Narratives audiovisuals

# Descobrim el cinema!

Per què ens commou el cinema? Com es construeixen històries i s’expressen emocions en el mitjà audiovisual? A partir de seqüències clàssiques i contemporànies, ens aproparem al llenguatge cinematogràfic per conèixer les possibilitats estètiques, narratives i dramàtiques de la llum, el moviment de càmera, la banda sonora o el muntatge. Aprendrem a analitzar les pel·lícules per descobrir què s’amaga darrere del cinema.

.

# Dones de pel·lícula

A partir del visionat i anàlisi de seqüències, coneixerem la visió que ha donat de les dones el cinema, reflexionarem sobre la representació de la feminitat i els estereotips de gènere en el mitjà audiovisual, i debatrem sobre les seves implicacions socials i culturals.

.

# Telegènere

Com retraten les dones sèries com The walking death o Breaking bad? Quina visió de la violència masclista donen títols com Big Little Lies o Joc de trons? Fomenten la igualtat Els Simpson o Orange is the new black? Analitzarem les representacions i els discursos de gènere de les ficcions televisives contemporànies.

PENSAMENT

# Bioètica

La bioètica és la branca de la filosofía dedicada a l’ètica de la vida, i aborda algunes de les qüestions ètiques més complicades sorgides dels avenços tecno-científics: fins on arriba la llibertat de cada persona per decidir sobre la pròpia vida? Per què no es permet la investigació amb embrions o la clonació d’éssers humans? Quines conseqüènces socials comporta la modificació genètica de la nostra espècie? Tenen drets els animals? Per què no es legal la maternitat subrogada al nostre país?

A partir de fragments audiovisuals, notícies d’actualitat i del debat participatiu, reflexionarem sobre els conflictes i dilemes morals sorgits de l’avenç tecno-científic, analitzarem com evoluciona la idea que tenim de conceptes primordials com “vida”, “mort” o “naturalesa humana” i ens replantejarem la relació que establim amb els altres éssers vius del nostre ecosistema.

.

# Dones i salut

La ciència mèdica ha ignorat i menystingut els cicles de vida, els processos de canvi i les malalties que experimentem les dones. La cultura i la societat han fomentat visions estereotipades i han invisibilitzat allò que envolta la nostra salut. Això afecta la nostra qualitat de vida i ens exposa a situacions de violència que normalitzem. Reflexionarem sobre els cicles de vida, l’atenció sanitària, el menyspreu cultural de la nostra salut i la medicina alternativa des d’una perspectiva de gènere.

.

# Identitats

Què ens fa ser el que som? Fins a quin punt determina la nostra identitat el sexe, l’ètnia o la cultura? Què ens fa iguals o diferents de la resta i en quina mesura determina això els nostres drets i responsabilitats? A partir de la filosofia, la sociologia i la neurociència, reflexionarem sobre el concepte d’identitat i la seva relació amb l’exclusió i les desigualtats socials.

HISTÒRIA I ARTS

# Visitem la Barcelona cultural

Descobrirem el patrimoni artístic de Barcelona i gaudirem de la vida cultural de la ciutat mitjançant visites comentades a museus, centres culturals, exposicions temporals i espais d’interès artístic com galeries o fàbriques de creació.

.

# Ciutats amb Art

A partir d’imatges, audiovisuals i recursos virtuals, viatjarem des de la distància a diferents ciutats del món com Londres, París o Nova York i visitarem els seus carrers, centres de creació, galeries i museus per a conèixer l’actualitat de la seva vida artística i cultural.

.

# Actuem! Teatre i acció social

A través de les diferents tècniques i jocs teatrals que ens ofereix el teatre dels i les oprimides, explorarem col·lectivament i de manera creativa les diferents opressions i discriminacions que ens envolten per trobar eines i recursos que ens ajudin a combatre-les. Aprendrem a detectar les situacions d’injustícia, reflexionarem sobre la presa de decisions i aprendrem a gestionar i resoldre conflictes.

.

# L’art d’intervenir. Apropiació artística i crítica social

La intervenció sobre obres d’art i altres icones ha esdevingut al llarg del segle XX una autèntica disciplina artística que gairebé sempre ha servit per contravenir els poders establerts. Aprendrem a contestar a les imatges imposades pel mercat de l’art, els mitjans de comunicació i la publicitat, intervenint sobre aquestes, modificant-les, transgredint-les.