ITINERARIS

DSCF7334

Des de Trama comptem amb una oferta d’itineraris urbans, passejades culturals i visites comentades, centrada en la història dels barris, les transformacions urbanes i socials, i el patrimoni artístic de Barcelona. De la filosofia oculta sota la fisonomia de la ciutat, passant pels espais de memòria i de creació, fins a les conquestes socials de la ciutadania, els itineraris conviden a pensar i sentir la ciutat  d’una altra manera.

.

EQUITAT

# Dones i espai públic

Què ens diu la ciutat sobre les dones d’ara i d’abans? És equitatiu i igualitari l’espai urbà? O reforça les desigualtats entre homes i dones? Passejarem per Ciutat Vella mirant els carrers, les places, els mercats… des d’una perspectiva de gènere, per reflexionar sobre la relació entre urbanitat i ciutadania, entre dones i espai públic.

.

PENSAMENT

# La qualitat de l’aire: Ciutat Vella

Tot passejant per Ciutat Vella, ens preguntarem com es gestionen els espais urbans. Qui hi participa i qui decideix? Es tenen en compte els efectes de la contaminació en la qualitat de vida de la gent? Des de la normativa europea a les propostes actuals de l’Ajuntament, abordarem de dalt a baix els reptes de Barcelona en matèria de contaminació i les estratègies urbanístiques per a la promoció d’un nou concepte de ciutat. Però també veurem com ha estat de baix a dalt, a través dels moviments socials i veïnals, l’associacionisme i el cooperativisme, com s’ha generat i segueix produint-se aquest camí de conciliació constant entre la ciutat i les persones. Descobrirem les propostes i alternatives que s’han plantejat des d’aquests espais i que ara són puntals en l’acció de govern i en la concepció de la ciutat del futur.

.

# La qualitat de l’aire: L’Eixample

L’Eixample de Barcelona és un dels barris que repeteix invariablement, any rere any, essent un dels més contaminats de la ciutat. Això guarda relació amb la història de Barcelona, l’evolució de l’urbanisme i la concepció de ciutat. L’aire net no ha de ser un bé de luxe en una ciutat, per molt transitada que estigui: és un dret. Per això és necessari conèixer les limitacions heretades de viure en un espai urbà i cèntric, i aquelles variables sobre les quals sí que podem intervenir. Coneixerem l’estat actual de la qüestió, quina és la qualitat del nostre aire, les mesures que s’estan prenent i quines són les expectatives futures per tal de transformar els elements que ara mateix són potencialment perilloses per la nostra salut.

.

# La qualitat de l’aire: Les Corts

Les Corts és un dels Districtes menys contaminats de Barcelona i això respon al seu urbanisme particular. Tot transitant-lo, analitzarem com el disseny de les ciutats és una eina bàsica de diagnòstic sobre la qualitat de l’aire en l’actualitat i estudiarem la proposta de les “superilles”, partint de la que s’ha dissenyat per Les Corts. Revisarem com la contaminació, al llarg de la història de Barcelona, ha estat un vector per entendre les dinàmiques urbanes i el teixit social que apreciem als seus barris. Coneixerem les xifres epidemiològiques i els efectes concrets que la contaminació provoca sobre la nostra salut per reconèixer la urgència d’aquesta qüestió i fer-nos-en càrrec a escala individual i col·lectiva.

.

# La qualitat de l’aire: Sant Martí

Circulant per Sant Martí, ens capbussarem en la prospectiva científica i tecnològica. Sense pretendre fer ciència-ficció, revisarem els estudis de previsió al voltant de la contaminació i analitzarem quines són les possibles realitats que ens esperen. Veurem com s’estan construint aquestes realitats futuribles i revisarem els estudis més punters i últims en matèria d’edificació, eficiència energètica i sanejament de les ciutats. Ens atrevirem a respondre la mateixa pregunta que es va fer Ildefons Cerdà: Com serà Barcelona d’aquí a 50 anys?

.

HISTÒRIA

# Barcelona i el mar

Barcelona va ser durant molts segles una ciutat emmurallada que vivia d’esquenes al mar. Resseguirem la relació de la ciutat amb el mar des de la construcció de la Barceloneta al segle XVIII, rememorem el seu passat de barraquisme, ciutats invisibles d’un passat ple de misèria però també d’organització veïnal i lluita social, i coneixerem les diferents etapes de la construcció del Front martím, fins arribar als nostres dies. Observarem la seva transformació de zona de pescadors en zona industrial per acabar esdevenint zona turística, parant especial atenció a les problemàtiques de la funció actual.

.

# La Barcelona dels moviments socials

Barcelona no s’entén sense els moviments socials que ha protagonitzat la seva gent. De l’obrerisme de finals del segle XIX fins al 15M, passant pels moviments antifranquistes i el No a la guerra, aquests posen de manifest la força i la lluita continuada a la ciutat. Coneixerem el paper fonamental jugat per la ciutadania de Barcelona en els grans canvis de la seva història tot passejant per alguns dels espais de reivindicació més emblemàtics.

.

# La ciutat invisibleBarraques del Poblenou

Passejarem pel Poblenou per rememorar les barraques del Somorrostro, Pequín o el Camp de la Bota: ciutats invisibles d’un passat ple de misèria però també d’organització veïnal i lluita social, esborrades de la fisonomia de la ciutat per la transformació del llevant de Barcelona amb la Vil·la Olímpica, el 22@, el Fòrum i Diagonal Mar.

.

# La recuperació de La Ribera. Del 1714 a l’actualitat

El barri de La Ribera constitueix un dels nucli amb més encís i densitat monumental de Barcelona, però és també un reflex nítid de les contradiccions de la ciutat. Si bé s’ha dotat d’un caràcter modern, dinàmic i productiu, ha estat també un focus de precarietat i pobresa. Passejarem pels  seus carrers i places per comprendre l’evolució històrica del barri, des de la seva creació fins a l’actualitat, passant pels fets de 1714, i debatrem sobre la instrumentalització econòmica i política del seu patrimoni en el present.

.

# La Rosa de foc. L’anarquisme a Barcelona

La capital de la “divina acràcia”; la “ciutat de les bombes”; la “ciutat del terror”; la Rosa de Foc; la relació entre l’anarquisme i Barcelona ha estat molt profunda en la història contemporània de la ciutat i ha marcat el seu desenvolupament fins a la fi de la Guerra Civil. Amb aquest recorregut ens endisarem en la història de l’anarquisme a la ciutat de Barcelona, des dels seus inicis, passant pel “curt estiu de l’anarquia” fins als nostres dies.

.

# Sant Antoni & Poble Sec 

Passejarem per dos dels barris més emergents i populars de la Barcelona actual, separats pel Paral·lel però amb moltes històries en comú. Coneixerem la seva formació a finals del s.XIX, el seu desenvolupament i urbanització al llarg del s.XX, i el procés de transformació i revitalització que viuen en l’actualitat.