ITINERARIS

DSCF7334

Des de Trama comptem amb una oferta d’itineraris urbans, passejades culturals i visites comentades, centrada en la història dels barris, les transformacions urbanes i socials, i el patrimoni artístic de Barcelona. De la filosofia oculta sota la fisonomia de la ciutat, passant pels espais de memòria i de creació, fins a les conquestes socials de la ciutadania, els itineraris conviden a pensar i sentir la ciutat  d’una altra manera.

.

# Dones i espai públic

Què ens diu la ciutat sobre les dones d’ara i d’abans? És equitatiu i igualitari l’espai urbà? O reforça les desigualtats entre homes i dones? Passejarem per Ciutat Vella mirant els carrers, les places, els mercats… des d’una perspectiva de gènere, per reflexionar sobre la relació entre urbanitat i ciutadania, entre dones i espai públic.

# La Barcelona dels moviments socials

Barcelona no s’entén sense els moviments socials que ha protagonitzat la seva gent. De l’obrerisme de finals del segle XIX fins al 15M, passant pels moviments antifranquistes i el No a la guerra, aquests posen de manifest la força i la lluita continuada a la ciutat. Coneixerem el paper fonamental jugat per la ciutadania de Barcelona en els grans canvis de la seva història tot passejant per alguns dels espais de reivindicació més emblemàtics.

.

# La ciutat invisibleBarraques del Poblenou

Passejarem pel Poblenou per rememorar les barraques del Somorrostro, Pequín o el Camp de la Bota: ciutats invisibles d’un passat ple de misèria però també d’organització veïnal i lluita social, esborrades de la fisonomia de la ciutat per la transformació del llevant de Barcelona amb la Vil·la Olímpica, el 22@, el Fòrum i Diagonal Mar.

.

# La recuperació de La Ribera. Del 1714 a l’actualitat

El barri de La Ribera constitueix un dels nucli amb més encís i densitat monumental de Barcelona, però és també un reflex nítid de les contradiccions de la ciutat. Si bé s’ha dotat d’un caràcter modern, dinàmic i productiu, ha estat també un focus de precarietat i pobresa. Passejarem pels  seus carrers i places per comprendre l’evolució històrica del barri, des de la seva creació fins a l’actualitat, passant pels fets de 1714, i debatrem sobre la instrumentalització econòmica i política del seu patrimoni en el present.

.

# La Rosa de foc. L’anarquisme a Barcelona

La capital de la “divina acràcia”; la “ciutat de les bombes”; la “ciutat del terror”; la Rosa de Foc; la relació entre l’anarquisme i Barcelona ha estat molt profunda en la història contemporània de la ciutat i ha marcat el seu desenvolupament fins a la fi de la Guerra Civil. Amb aquest recorregut ens endisarem en la història de l’anarquisme a la ciutat de Barcelona, des dels seus inicis, passant pel “curt estiu de l’anarquia” fins als nostres dies.

.

# Sant Antoni & Poble Sec 

Passejarem per dos dels barris més emergents i populars de la Barcelona actual, separats pel Paral·lel però amb moltes històries en comú. Coneixerem la seva formació a finals del s.XIX, el seu desenvolupament i urbanització al llarg del s.XX, i el procés de transformació i revitalització que viuen en l’actualitat.