ITINERARIS

Des de Trama comptem amb una oferta d’itineraris urbans, passejades culturals i visites comentades, centrada en la història dels barris, les transformacions urbanes i socials, i el patrimoni artístic de Barcelona. De la filosofia oculta sota la fisonomia de la ciutat, passant pels espais de memòria i de creació, fins a les conquestes socials de la ciutadania, els itineraris conviden a pensar i sentir la ciutat  d’una altra manera.

.

# Art i Eixample

De l’arquitectura modernista al galerisme, dels museus i institucions culturals als centres més alternatius, farem un recorregut pel passat, el present i el futur de l’art a l’Eixample, visitant espais emblemàtics i descobrint-ne d’altres.

.

# Barcelona 1936. Guerra i revolució

L’aturada del cop militar a Barcelona per part de les milícies antifeixistes no només va donar inici a la guerra, sinó també a un gran procés revolucionari a Catalunya i Barcelona. De la mà de la CNT i el POUM es van portar a terme col·lectivitzacions de fàbriques, escoles i institucions fins als Fets de maig de 1937. Reviurem tot passejant per la ciutat un procés revolucionari ple de llums i també d’ombres.

.

# Barcelona sota les bombes

Durant la Guerra Civil Espanyola, Barcelona va ser bombardejada i la seva gent massacrada, esdevenint una de les primeres ciutats a patir un atac aeri sobre població civil. Seguirem els rastres d’un dels episodis més tràgics de la història de la ciutat, tot destacant el paper jugat per la població civil.

    .

# La ciutat vençuda. Barcelona 1939

L’entrada de les tropes franquistes a Barcelona el 26 de gener de 1939 va marcar pràcticament el punt i final de la Guerra Civil. Però va ser realment així? Què va passar a la ciutat ocupada pels franquistes? En el 75è aniversari de la caiguda de Barcelona, passejarem per la ciutat per rememorar la repressió patida per la població civil en una de les etapes més fosques de la ciutat.

.

# Dones i espai públic. Ciutat Vella

Què ens diu la ciutat sobre les dones d’ara i d’abans? És equitatiu i igualitari l’espai urbà? O reforça les desigualtats entre homes i dones? Passejarem per Ciutat Vella mirant els carrers, les places, els mercats… des d’una perspectiva de gènere, per reflexionar sobre la relació entre urbanitat i ciutadania, entre dones i espai públic.

.

# El Paral·lel dels teatres

Del Molino al Victòria, transitarem el Paral·lel per reviure la seva història, des del teatre popular i de masses anterior a la guerra, fins als espectacles d’avui dia, parant especial atenció a les diferents modalitats escèniques que s’hi han representat

 

# La ciutat invisible. Les barraques de Montjuïc

 Passejarem per Montjuïc per redescobrir un passat ple de miseria, però també un exemple de moviment social i de lluita per la dignitat com va ser el barraquisme, esborrat de la fisonomia de la ciutat per les grans transformacions urbanes de les últimes dècades.

 .

# La ciutat invisibleBarraques del Poblenou

Passejarem pel Poblenou per rememorar les barraques del Somorrostro, Pequín o el Camp de la Bota: ciutats invisibles d’un passat ple de misèria però també d’organització veïnal i lluita social, esborrades de la fisonomia de la ciutat per la transformació del llevant de Barcelona amb la Vil·la Olímpica, el 22@, el Fòrum i Diagonal Mar.

.

# Sant Antoni & Poble Sec 

Passejarem per dos dels barris més emergents i populars de la Barcelona actual, separats pel Paral·lel però amb moltes històries en comú. Coneixerem la seva formació a finals del s.XIX, el seu desenvolupament i urbanització al llarg del s.XX, i el procés de transformació i revitalització que viuen en l’actualitat.

.

# La Barcelona dels moviments socials

Barcelona no s’entén sense els moviments socials que ha protagonitzat la seva gent. De l’obrerisme de finals del segle XIX fins al 15M, passant pels moviments antifranquistes i el No a la guerra, aquests posen de manifest la força i la lluita continuada a la ciutat. Coneixerem el paper fonamental jugat per la ciutadania de Barcelona en els grans canvis de la seva història tot passejant per alguns dels espais de reivindicació més emblemàtics.

.

# Urbanisme i repressió. La Barcelona del control social

Barcelona destaca als ulls del món pel seu model urbanístic, que atrau turistes gràcies a les obres d’arquitectes de renom internacional. Barris sencers han estat esventrats i remodelats segons aquesta imatge ideal. Aquesta imatge, però, amaga un món de càmeres, desallotjaments i privatitzacions de l’espai públic. Hi ha lloc per a la vida ciutadana, per a la discrepància en aquesta urbs entregada al mercat mundial? En veurem les conseqüències a peu de barri passejant pel Poblenou.

.

# La utopia de l’Eixample

Partint dels carrers estrets i dels traçats irregulars del Raval, passejarem fins a les illes i xamfrans de l’entramat de l’Eixample per descobrir les idees que s’amaguen darrera el model de Cerdà. Rastrejarem sota la forma de la ciutat la utopia social, el racionalisme i l’afany de modernitat del seu pensament. A partir de la fisonomia de l’Eixample, reflexionarem sobre els lligams entre urbanisme i filosofia.