XERRADES O TALLERS – JOVES – HISTÒRIA I HISTÒRIA DE L’ART

SESSIÓ ÚNICA DE 90 O 120 MINUTS

.

# De les armes de destrucció massiva a l’accident nuclear. Els nous imaginaris de la cultura atòmica.

A través dels nous imaginaris del còmic, el cinema o la televisió ens aproparem a la cultura atòmica i analitzarem els discursos culturals generats durant 70 anys entorn del fenomen nuclear. A partir d’aquestes representacions, rememorarem de forma crítica esdeveniments històrics com el bombardeig d’Hiroshima o l’accident de Txernòbil i debatre sobre el present i el futur de l’energia nuclear.

.

# D’Hiroshima a Fukushima. 70 anys d’era atòmica.

Repassarem la història de l’era atòmica en les seves vessants bèl·lica i civil, fixant-nos en el context internacional però també en l’àmbit local. A través de textos, imatges i peces audiovisuals, analitzarem la cultura, l’imaginari i el pensament generat al llarg d’aquests 70 anys de bombes i centrals nuclears.

.

# Dones & Art

Perquè la Història no parla de grans artistes dones? Perquè el nu femení ha estat un dels motius més recorrents de l’art? Analitzarem els estereotips de gènere en les belles arts i la literatura, reflexionarem sobre el masclisme en el món artístic i recuperarem la memòria de grans dones creadores.  

.

# Graffiti i art urbà

Recorrerem la història de l’art urbà dels primers graffitis al metro de Nova York als anys 70, fins als formats més actuals com els stickers o els paste-up, i coneixerem els artistes més rellevants com Blek le Rat, Basquiat, Obey o Banksy.

.

# Hiroshima i Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica.

En el 70è aniversari del bombardeig d’Hiroshima i Nagasaki, analitzarem el context, les causes i les conseqüències de la detonació de la bomba atòmica. A través d’imatges i peces audiovisuals, reflexionarem sobre l’impacte que va tenir en la cultura i l’imaginari. A partir d’aquí, debatrem sobre el present i el futur de l’armament nuclear.

 .

Parlem-ne! Violència masclista i cultura contemporània

Quina visió dels homes i les dones dóna l’art contemporani? S’ha estetitzat la violència? Ajuda la cultura a eradicar el masclisme o tot el contrari? Col·loqui participatiu al voltant de la representació d’estereotips i rols de gènere, l’expressió plàstica de la violència i els límits ètics i estètics de l’art i la cultura contemporània.

.

Txernòbil. 30 anys de la catàstrofe nuclear.

En el 30è aniversari de l’accident de Txernòbil, analitzarem el context, les causes i les conseqüències de la catàstrofe nuclear. El posarem en relació amb altres accidents com el de Fukushima o el de Vandellòs i debatrem sobre el present i el futur de l’energia nuclear.