XERRADES O TALLERS – JOVES – PENSAMENT

SESSIÓ ÚNICA DE 90 O 120 MINUTS

.

# Bioètica

La bioètica, la branca de la filosofia dedicada a l’ètica de la vida, està cobrant cada cop més importància, ajudant-nos a afrontar algunes de les decisions més complicades que podem prendre avui dia: és correcte experimentar amb altres animals? És moral avortar? I ajudar a morir? Mitjançant el joc, la reflexió i el debat, abordarem aquestes i altres decisions i intentarem extreure conclusions des d’una perspectiva ètica.

.

# Ciència (i) Ficció

Criatures sorgides de la literatura, el cinema, el còmic o les sèries de televisió, ens ajudaran a explorar els límits de la identitat, la ment i el cos humà. Partint de la ciència i a través de la ficció, viatjarem pel temps i l’espai i reflexionarem sobre temes com la modificació genètica o la relació entre humanitat i tecnologia.

.

# Dones i ciència

Tenen sexe els cervells? Com ens influeixen les hormones? Els cossos condicionen la nostra identitat? La ciència s’ha erigit com a garant de l’objectivitat i a través de la biologia, la teoria de l’evolució o la neurologia entre altres disciplines vinculades al paraigua científic es justifiquen, reafirmen i promouen diferències i desigualtats. Ens preguntarem l’objectivitat real d’aquests estudis i qüestionarem «les veritats» universals que ens ofereixen.

.

# Dones i salut

La ciència mèdica ha ignorat i menystingut els cicles de vida, els processos de canvi i les malalties que experimentem les dones. La cultura i la societat han fomentat visions estereotipades i han invisibilitzat allò que envolta la nostra salut. Això afecta la nostra qualitat de vida i ens exposa a situacions de violència que normalitzem. Reflexionarem sobre els cicles de vida, l’atenció sanitària, el menyspreu cultural de la nostra salut i la medicina alternativa des d’una perspectiva de gènere.

.

# Humanitat i tecnologia: una mirada al futur a través del cinema

Què ens fa humans? Quin paper juga la tecnologia en la definició de la nostra identitat? Farem un viatge audiovisual en el temps a través de temes com la dualitat humà -màquina, la modificació genètica o les tecnologies de la informació i descobrirem què ens diu el cinema sobre el futur de la humanitat.

.

# Identitats

Què ens fa ser el que som? Fins a quin punt determina la nostra identitat el sexe, l’ètnia o la cultura? Què ens fa iguals o diferents de la resta i en quina mesura determina això els nostres drets i responsabilitats? A partir de la filosofia, la sociologia i la neurociència, reflexionarem sobre el concepte d’identitat i la seva relació amb l’exclusió i les desigualtats socials.