XERRADES O TALLERS – GENERALS – LLENGUATGE

SESSIÓ ÚNICA DE 90 O 120 MINUTS

.

# Del llenguatge a la igualtat

Ens pot ajudar el llenguatge a tendir cap a una societat més justa i equitativa? A través de l’anàlisi de missatges orals, escrits i simbòlics de la publicitat, els mitjans de comunicació i les xarxes socials, reflexionarem sobre la importància social de la llengua, descobrirem els prejudicis implícits en els processos comunicatius i aprendrem a fer un ús no discriminatori del llenguatge per tal de fomentar la igualtat.

.

# Dones de novel·la, novel·la de dones

Aprofundirem en les diferents facetes de la relació entre dones i novel·les al llarg de la Història. Parlarem de personatges literaris femenins, de les dones com a lectores i d’escriptores de novel·la.

.

# Dones, literatura i supervivència

A través de grans obres escrites per dones, descobrirem com elles han emprat la literatura per a sobreviure, reivindicar-se i lluitar per una vida plena. A través de les seves paraules aprofundirem en la vivència femenina i ens aproximarem a diferents esdeveniments i contextos històrics, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. Farem ús de la literatura i la narrativa per crear la nostra pròpia història i empoderar-nos.

.

# La violència del discurs

Què és l’abús verbal? Pot el llenguatge fomentar les discriminacions? Quines fal·làcies s’amaguen darrere els discursos de gènere i quina importància tenen en la legitimació de la violència? Partint de l’anàlisi conceptual i a través del debat participatiu, abordarem la relació entre discurs, argumentació i violència masclista.

.

Les trampes del discurs. Introducció a les fal·làcies

A la premsa, a la televisió, a les converses de cafè o a les discussions domèstiques, els discursos estan plens de fal·làcies, arguments erronis que alteren els raonaments i condicionen les decisions. Aprendrem a detectar-les i a fer ús de bones pràctiques argumentatives per defensar les nostres opinions.