MONOGRÀFICS – HISTÒRIA I HISTÒRIA DE L’ART

DE 3 A 10 SESSIONS DE 90 O 120 MINUTS

.

# Ciutats amb Art

A partir d’imatges, audiovisuals i recursos virtuals, viatjarem des de la distància a diferents ciutats del món com Londres, París o Nova York i visitarem els seus carrers, centres de creació, galeries i museus per a conèixer l’actualitat de la seva vida artística i cultural.

.

# Dones i cultura contemporània

Quines són les problemàtiques actuals de les dones? Les reflecteixen l’art i la cultura contemporània? A partir de fotografies, peces artístiques, fragments literaris i seqüències cinematogràfiques, debatrem conjuntament sobre la representació i participació de les dones en el context actual de la cultura i les arts.

.

# Graffiti i art urbà

Recorrerem la història de l’art urbà dels primers graffitis al metro de Nova York als anys 70, fins als formats més actuals com els stickers o els paste-up, i coneixerem els artistes més rellevants com Blek le Rat, Basquiat, Obey o Banksy.

.

# Història contemporània d’Espanya i Catalunya. Del segle XIX fins a l’actualitat

Analitzarem els principals esdeveniments que han definit la trajectòria social, política i econòmica de l’Estat espanyol des del segle XIX fins a l’actualitat, tot destacant aquells processos que en major o menor mesura han influenciat l’actual definició d’Espanya i Catalunya. En aquest primer trimestre, aprofundirem en les dinàmiques colpistes i les guerres internes pel tipus de model d’estat que sacsegen el territori, des del s. XIX fins a la Guerra Civil.

.

# La cultura amb perspectiva de gènere

A través de les arts visuals, la literatura, el teatre, el cinema, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies, analitzarem els discursos i representacions masclistes, reflexionarem sobre els estereotips de gènere i el paper de les dones en les indústries culturals, i descobrirem nous imaginaris, més justos i igualitaris.

.

# La volta al món a través dels museus

A partir d’imatges, audiovisuals i recursos virtuals, visitarem les col·leccions i exposicions dels museus més importants del món, parant atenció a la seva història i trajectòria, el valor del seu fons i les línies expositives actuals.

.

# Visitem la Barcelona cultural

Descobrirem el patrimoni artístic de Barcelona i gaudirem de la vida cultural de la ciutat mitjançant visites comentades a museus, centres culturals, exposicions temporals i espais d’interès artístic com galeries o fàbriques de creació.