XERRADES O TALLERS – GENERALS – IMATGE

SESSIÓ ÚNICA DE 90 O 120 MINUTS

.

# Còmics contra el masclisme

Analitzarem les representacions de la violència masclista en el còmic i descobrirem el sexisme amagat darrere de les imatges. Explorarem les possibilitats gràfiques, narratives i estètiques d’aquest llenguatge per a denunciar les discriminacions de gènere i construir un imaginari igualitari i no sexista.

.

# Descobrim el cinema!

Per què ens commou el cinema? Com es construeixen històries i s’expressen emocions en el mitjà audiovisual? A partir de seqüències clàssiques i contemporànies, ens aproparem al llenguatge cinematogràfic per conèixer les possibilitats estètiques, narratives i dramàtiques de la llum, el moviment de càmera, la banda sonora o el muntatge. Aprendrem a analitzar les pel·lícules per descobrir què s’amaga darrere del cinema.

.

# Dones de pel·lícula

A partir del visionat i anàlisi de seqüències, coneixerem la visió que ha donat de les dones el cinema, reflexionarem sobre la representació de la feminitat i els estereotips de gènere en el mitjà audiovisual, i debatrem sobre les seves implicacions socials i culturals.

.

Dones grans, grans dones. La vellesa femenina al cinema

El cinema ha tendit a ignorar les dones grans, relegant-les a papers menors i, moltes vegades, amb una forta càrrega negativa. Existeixen, però, honroses excepcions: grans personatges de dones grans que dignifiquen la vellesa i enriqueixen les lectures de la feminitat. A partir de les seves lluites i aventures, reflexionarem sobre les nostres pròpies vivències.

.

# Dones grans, grans dones. Vellesa femenina i violència masclista al cinema

El cinema ha tendit a ignorar les dones grans, relegant-les a papers menors i, moltes vegades, amb una forta càrrega negativa. Existeixen, però, honroses excepcions: grans personatges de dones grans que dignifiquen la vellesa i enriqueixen les lectures de la feminitat. Partirem d’aquests per a apropar-nos a un dels temes menys explorats en la relació entre gènere i vellesa: l’impacte i la percepció de la violència masclista en les dones grans. A partir de les lluitesde les grans dones del cinema reflexionarem sobre les nostres pròpies vivències.

.

# Ètica i cinema

A partir de peces audiovisuals, visualitzarem diferents conflictes morals, socials i polítics, i debatrem sobre la causa i l’efecte de les nostres accions. Alhora, descobrirem com la narració cinematogràfica, fonamentada en la presa de decisions dels personatges i en la capacitat d’empatia del públic, està íntimament lligada a l’ètica.

.

# Hitchcock’s Vertigo. La violència de la mirada

L’obra mestra de Hitchcock amaga una fascinant reflexió sobre els rols de gènere i la violència masclista. A partir de l’anàlisi fílmica de seqüències de Vertigo, reflexionarem sobre temes com la violència de la mirada, la representació de la feminitat i la masculinitat, l’objectivització sexual de les dones, les imposicions estètiques o les relacions abusives.

.

# La bellesa imposada

Què és la bellesa? És un do de la natura, una elecció personal o una obligació social? És important en el món en el qual vivim? A partir de la moda, la televisió, els videoclips i la publicitat, debatrem de forma participativa sobre el concepte de bellesa, les imposicions estètiques i la seva relació amb les desigualtats socials i les discriminacions de gènere. Reflexionarem sobre les seves conseqüències en la percepció pròpia, la identitat i l’autoestima.

.

# L’art d’intervenir. Apropiació artística i crítica social

La intervenció sobre obres d’art i altres icones ha esdevingut al llarg del segle XX una autèntica disciplina artística que gairebé sempre ha servit per contravenir els poders establerts. Aprendrem a contestar a les imatges imposades pel mercat de l’art, els mitjans de comunicació i la publicitat, intervenint sobre aquestes, modificant-les, transgredint-les.

.

# L’art d’intervenir. Intervenció artística i igualtat de gènere

A partir d’estratègies d’intervenció artística, aprendrem a contestar les imatges imposades de l’art, els mitjans de comunicació i la publicitat, intervenint sobre aquestes, modificant-les, transgredint-les, per tal de qüestionar estereotips de gènere, denunciar la violència simbòlica envers les dones i fomentar una societat més igualitària.

.

# Noves violències, nous imaginaris

Ha canviat la nostra percepció de les discriminacions i de la violència? I l’art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-les? Mitjançant els llenguatges de la fotografia, el còmic, el cinema, la televisió i els videojocs, analitzarem les lectures i representacions culturals de la violència i descobrirem el paper dels nous imaginaris en el foment de la igualtat, la tolerància i la cultura de la pau.

.

# Telegènere

Com retraten les dones sèries com The walking death o Breaking bad? Quina visió de la violència masclista donen títols com Mad men o Game of thrones? Fomenten la igualtat The Simpsons o Orange is the new black? Analitzarem les representacions i els discursos de gènere de les ficcions televisives contemporànies.

.

# Telegènere. La violència de gènere en les sèries de ficció contemporànies

Què ens diuen les sèries de ficció contemporànies sobre la violència de gènere? Denuncien el masclisme i els abusos vers les dones? O reprodueixen estereotips sexistes? Com retraten els rols de gènere? I les agressions, com les representen? Veurem quin paper poden jugar les ficcions contemporànies en el camí cap a la no-violència i la igualtat de la mà de sèries com Game of thronesThe walking deadHandmaid’s tale o Girls.