DIVERSITARTS. CULTURA PER LA TRANSFORMACIÓ SOCIAL

El projecte DiversitArts té com a missió fomentar el respecte i la defensa de la diversitat cultural, de gènere, sexual i afectiva mitjançant tallers de sensibilització amb grups desde P3 fins a Batxillerat.

Els objectius són sensibilitzar entorn els rols i estereotips sexistes i les discriminacions i violències per raó de gènere; visibilitzar l’aportació històrica i actual de les dones en els diferents camps del coneixement i els moviments socials i donar valor a les tasques associades a la feminitat; fomentar el coneixement i el respecte envers la diversitat de gènere, sexual i afectiva; la prevenció de les relacions abusives, de l’LGTBIfòbia i del bullying LGTBIfòbic; fomentar un ús i/o consum crític de la cultura i els espais virtuals i incorporar la coeducació en les diferents etapes educatives amb l’objectiu de fomentar una escola equitativa i lliure de violències masclistes.

El projecte inclou tallers de sensibilització i creació col·lectiva en els que, a través de diferents dinàmiques (exposició teòrica, visionat d’imatges i peces audiovisuals, jocs teatrals, contes, escenes de teatre fòrum, exposició de casos, debat participatiu i dinàmiques de creació col·lectiva) els infants, adolescents i/o joves duen a terme un procés de recerca, debat i creació artística, per tal que puguin donar la seva pròpia visió sobre els continguts treballats i contribuir a visibilitzar i reivindicar la diversitat cultural, de gènere, sexual, afectiva i familiar en el seu centre educatiu a través de contes, dibuixos, cartells, murals, representacions teatrals, creacions audiovisuals, etc.

Les escoles Els Encants, Escola de la Concepció i Ramón Llull ja han treballat amb nosaltres la diversitat a través de l’art!

Contacta amb nosaltres i explica’ns què voleu treballar al vostre centre.

Si ho preferiu, podem realitzar activitats aïllades que treballen els objectius del programa Diversitarts. Són les següents:

.

INFÀNCIA

# Viatge al món dels contes

A l’Àlex i a la Berta els contes que saben no els hi agraden gaire així que decideixen crear-ne de nous. Per poder-ho fer, viatjaran al món dels contes, on coneixeran els personatges de les històries que els donaran altres versions dels contes. Tenia por, Sant Jordi, quan es va enfrontar al drac? Està contenta la princesa quan ha de fer sola les tasques de la llar? Són sempre dolents, els llops? Acompanya’ns en aquest viatge màgic al món dels contes i ajuda l’Àlex i la Berta a crear-ne un de nou!

.# Les aventures de la Tona i la Mei

La Tona i la Mei han arribat a un lloc desconegut a la recerca d’un conte, però aquesta vegada el radar els ha jugat una mala passada i no n’han trobat ni rastre… Amb elles descobrirem les fascinants històries que han estat amagades des de fa molt de temps. Històries de princeses que no volen ser princeses, de dracs que volen ser els nostres amics i de mons fantàstics on pot passar qualsevol cosa. Us quedareu a escoltar-les?

# Juguem per la igualtat

A través dels contes, el joc i el teatre, desenvoluparem l’empatia, aprendrem a cooperar i a solidaritzar-nos amb les persones que ens envolten, i celebrarem la diversitat i la diferència. Ens divertirem aprenent a crear una societat més igualitària.

# Imaginant la igualtat

Qüestionarem els prejudicis i estereotips presents a les imatges que rebem i descobrirem visions alternatives a través de l’art, el cinema o els dibuixos animats. Mitjançant el dibuix i la plàstica, imaginarem un món més just i igualitari.

.

JOVES-ADOLESCENTS I PÚBLIC ADULT

Actuem! Teatre per la igualtat

A través de les diferents tècniques i jocs teatrals que ens ofereix el teatre dels i les oprimides, treballarem situacions de conflicte entorn de les relacions socials, la discriminació, la violència i la injustícia. Aprendrem a detectar les situacions d’injustícia, reflexionarem sobre la presa de decisions i aprendrem a gestionar i resoldre conflictes.

.

# Això és amor? Teatre fòrum

Viatjarem a través de la història d’una parella i ho farem anant enrere en el temps fins als seus inicis per reflexionar i entendre allò que els ha portat fins on són ara. Destaparem els mites de l’amor romàntic, les violències quotidianes i invisibles, qüestionarem els rols de gènere, identificarem les violències masclistes i actuarem per canviar la història.

# Identitats

Què ens fa ser el que som? Fins a quin punt determina la nostra identitat el sexe, l’ètnia o la cultura? Què ens fa iguals o diferents de la resta i en quina mesura determina això els nostres drets i responsabilitats? A partir de la filosofia, la sociologia i la neurociència, reflexionarem sobre el concepte d’identitat i la seva relació amb l’exclusió i les desigualtats socials.

# Visions diverses. El col·lectiu LGTBI al cinema

Com s’ha representat al cinema, la televisió o la publicitat la diversitat de gènere, sexual i afectiva? Ha permès trencar amb la norma heterosexual o ha fomentat estereotips? Quin és el paper de les imatges audiovisuals que ens envolten en la construcció d’imaginaris no discriminatoris, justos i equitatius? A partir del visionat i anàlisi de seqüències, coneixerem la visió que ha donat del col·lectiu LGTBI+ el cinema al llarg de la seva història, reflexionarem sobre la seva representació en el mitjà audiovisual i debatrem sobre les implicacions socials i culturals que se’n deriven.

.

# Noves violències, nous imaginaris

Ha canviat la nostra percepció de les discriminacions i de la violència? I l’art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-les? Mitjançant els llenguatges de la fotografia, el còmic, el cinema, la televisió i els videojocs, analitzarem les lectures i representacions culturals de la violència i descobrirem el paper dels nous imaginaris en el foment de la igualtat, la tolerància i la cultura de la pau.

.

# Estimem-nos! Amor i sexualitats lliures, diverses i igualitàries.

A partir del cinema, la televisió, la publicitat i els videoclips, reflexionarem sobre les representacions de l’erotisme, la bellesa, els cossos i els estereotips de gènere. Debatrem de forma participativa sobre les identitats i orientacions sexuals, les relacions sexo-afectives i la violència masclista.

.

# Dones grans, grans dones

La història del cinema està plena d’actrius que han vist com, a mesura que es feien grans, eren relegades a papers cada cop menors mentre els seus companys barons mantenien la fama i el protagonisme. Existeixen, però, honroses excepcions: grans personatges de dones grans que dignifiquen la vellesa i enriqueixen les lectures de la feminitat.

.