DIVERSITARTS. CULTURA PER LA TRANSFORMACIÓ SOCIAL

2. concepció

A través de la història, la filosofia, la ciència, la literatura, les arts visuals, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies, analitzem les manifestacions culturals i la seva relació amb les discriminacions i opressions socials. Mitjançant els contes, el joc, el teatre social i la creació artística col·lectiva, reflexionem sobre els estereotips i prejudicis encara vigents a les indústries culturals, descobrim el poder de les humanitats en la lluita per l’equitat i fomentem l’empoderament i la implicació de la ciutadania en la defensa de la diversitat i la justícia social.

Tallers i activitats culturals dirigides al públic general o a col·lectius específics com infants, famílies, joves, dones o gent gran. A disposició de grups, entitats i equipaments de Catalunya.

.

INFÀNCIA

# Aventures pirates! Espectacle musical de petit format

Fa molts anys, els homes del nord van robar el tresor de la mare naturalesa i el van amagar en un lloc llunyà fins ara desconegut. Però la nena pirata troba, un bon dia, el mapa que indicarà com arribar-hi. L’acompanyarem en aquesta aventura meravellosa i l’ajudarem a desxifrar els secrets més difícils; coneixerem éssers estranys i haurem de resoldre reptes que només col·lectivamnet podrem superar… T’atreveixes a acompanyar-nos-hi?

.

# Imaginant la igualtat

Qüestionarem els prejudicis i estereotips presents a les imatges que rebem i descobrirem visions alternatives a través de l’art, el cinema o els dibuixos animats. Mitjançant el dibuix i la plàstica, imaginarem un món més just i igualitari.

 

# Repensem els contes

A partir de la narració teatralitzada de contes tradicionals i de nova creació, valent-nos del joc, el teatre i la plàstica,  qüestionarem les històries, repensarem els personatges i inventarem altres maneres d’explicar-les, per tal de fomentar la igualtat, el respecte a la diversitat i la cultura de la pau.

.

ACTIVITATS GENERALS

Actuem! Teatre per la igualtat

A través de les diferents tècniques i jocs teatrals que ens ofereix el teatre dels i les oprimides, treballarem situacions de conflicte entorn de les relacions socials, la discriminació, la violència i la injustícia. Aprendrem a detectar les situacions d’injustícia, reflexionarem sobre la presa de decisions i aprendrem a gestionar i resoldre conflictes.

# Del llenguatge a la igualtat

Ens pot ajudar el llenguatge a tendir cap a una societat més justa i equitativa? A través de l’anàlisi de missatges orals, escrits i simbòlics de la publicitat, els mitjans de comunicació i les xarxes socials, reflexionarem sobre la importància social de la llengua, descobrirem els prejudicis implícits en els processos comunicatius i aprendrem a fer un ús no discriminatori del llenguatge per tal de fomentar la igualtat.

# Identitats

Què ens fa ser el que som? Fins a quin punt determina la nostra identitat el sexe, l’ètnia o la cultura? Què ens fa iguals o diferents de la resta i en quina mesura determina això els nostres drets i responsabilitats? A partir de la filosofia, la sociologia i la neurociència, reflexionarem sobre el concepte d’identitat i la seva relació amb l’exclusió i les desigualtats socials.

L’art d’intervenir. Intervenció artística i sensibilització social

A partir d’estratègies d’intervenció artística, aprendrem a contestar les imatges imposades de l’art, els mitjans de comunicació i la publicitat, intervenint sobre aquestes, modificant-les, transgredint-les, per tal de qüestionar prejudicis i discriminacions i fomentar una societat més justa i igualitària.

# Noves violències, nous imaginaris

Ha canviat la nostra percepció de les discriminacions i de la violència? I l’art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-les? Mitjançant els llenguatges de la fotografia, el còmic, el cinema, la televisió i els videojocs, analitzarem les lectures i representacions culturals de la violència i descobrirem el paper dels nous imaginaris en el foment de la igualtat, la tolerància i la cultura de la pau.

 # Parlem-ne! Cultura i discriminacions

Quina visió dóna la història, l’art, el pensament o els mitjans de comunicació dels col·lectius discriminats? Ajuda la cultura a eradicar els prejudicis i les desigualtats socials o tot el contrari? Col·loqui participatiu al voltant de la representació d’estereotips, l’expressió de les discriminacions i els obstacles per a la igualtat en l’àmbit de les humanitats i les indústries culturals.

# Sexualitats

A partir del cinema, la televisió, la publicitat i els videoclips, reflexionarem sobre les representacions de l’erotisme, la bellesa, els cossos i els estereotips de gènere. Debatrem de forma participativa sobre les identitats i orientacions sexuals, les relacions sexo-afectives i la violència masclista.

# Dones del món

Ens aproparem a les dones de diferents cultures i àrees geogràfiques per conèixer la seva situació, quin paper juguen en cada societat i quines són les seves lluites. Parlarem també de globalització i diversitat cultural des d’una perspectiva de gènere.

# Dones grans, grans dones

La història del cinema està plena d’actrius que han vist com, a mesura que es feien grans, eren relegades a papers cada cop menors mentre els seus companys barons mantenien la fama i el protagonisme. Existeixen, però, honroses excepcions: grans personatges de dones grans que dignifiquen la vellesa i enriqueixen les lectures de la feminitat.

.