CULTURA CONTRA LA VIOLÈNCIA

ACTIVITATS I TALLERS CULTURALS AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

A través de la història, la filosofia, la ciència, la literatura, les arts visuals, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies, analitzem els discursos i representacions al voltant de les discriminacions i violències masclistes, reflexionem sobre els estereotips de gènere i el masclisme encara vigents a la cultura, i descobrim el paper de la creació artística en l’empoderament de les dones, la defensa de la diversitat i el foment de la igualtat l’equitat i la justícia social.

A disposició de grups, centres educatius, entitats i equipaments de Catalunya.

PER A PÚBLIC INFANTIL

# Viatge al món dels contes! Espectacle
 
 
A l’Àlex i a la Berta no els agraden els contes que coneixen i decideixen crear-ne de nous. Per fer-ho, viatjaran al món dels contes, on coneixeran els personatges de les històries i els explicaran una altra versió del seu conte. Tenia por, Sant Jordi, quan es va enfrontar al drac? Està contenta la princesa quan ha de fer sola les tasques de la llar? Acompanya’ns en aquest viatge màgic al món dels contes i ajuda l’Àlex i la Berta a crear-ne un de nou!
 
 
# Les aventures de la Tona i la Mei. Espectacle
 
 
La Tona i la Mei han arribat a un lloc desconegut a la recerca d’un conte, però aquesta vegada el radar els ha jugat una mala passada i no n’han trobat ni rastre… Amb elles descobrirem les fascinants històries que han estat amagades des de fa molt de temps. Històries de princeses que no volen ser princeses, de dracs que volen ser els nostres amics i de mons fantàstics on pot passar qualsevol cosa. Us quedareu a escoltar-les?
 
 
 

# Juguem per la igualtat. Taller

A través dels contes, el joc i el teatre, desenvoluparem l’empatia, aprendrem a cooperar i a solidaritzar-nos amb les persones que ens envolten, i celebrarem la diversitat i la diferència. Ens divertirem aprenent a crear una societat més igualitària. 

 
 

 

 

PER A PÚBLIC JOVE I ADOLESCENT

 
# Actuem! Teatre per la igualtat. Taller

A través de les diferents tècniques i jocs teatrals que ens ofereix el teatre dels i les oprimides, treballarem situacions de conflicte relacionades amb les relacions afectives, la dependència emocional, les discriminacions, l’abús i la violència. Aprendrem a detectar les situacions d’injustícia, diferenciarem les relacions abusives de les relacions lliures i equitatives i aprendrem a gestionar i resoldre conflictes.

 
 

# Això és amor? Teatre fòrum

Viatjarem a través de la història d’una parella i ho farem anant enrere en el temps fins als seus inicis per reflexionar i entendre allò que els ha portat fins on són ara. Destaparem els mites de l’amor romàntic, les violències quotidianes i invisibles, qüestionarem els rols de gènere, identificarem les violències masclistes i actuarem per canviar la història.

Disponible en format virtual

# canBIem la festa! Teatre fòrum

Les festes poden ser molt divertides, però a vegades estan fetes perquè només algunes persones s’ho passin bé. És aquesta la festa que volem o la podem canviar?La Carla és una noia bisexual que sent que ha anat a una festa on ningú l’ha convidat. La festa d’una societat que sovint juga a fer-nos triar entre dues opcions aparentment incompatibles per encaixar-nos en l’ordre establert: platja o muntanya?, carn o peix?, home o dona? heterosexual o homosexual? Qui no s’identifica amb cap d’elles, sovint s’enfronta a la incomprensió dels qui només conceben un món binari.

 Reflexionarem entorn de la diversitat sexual i afectiva, els mites i opressions vinculades i generarem un espai per transformar-les.

 

#Repensem el gènere. Taller
 
De quina manera ens afecten els estereotips de gènere? Ens condiciona la nostra identitat a l’hora d’habitar el món? Què podem fer per fomentar una societat lliure de violències masclistes? A través de dinàmiques grupals, exercicis pràctics i debat participatiu reflexionarem entorn la construcció de la masculinitat i la feminitat, qüestionarem els privilegis, denunciarem les desigualtats i fomentarem una societat lliure de violències masclistes.
 
 
 
 

# Connectem-nos! Prevenció de l’assetjament a les xarxes. Taller

 

És real el que passa a les xarxes socials i a internet? Podem rebre violència cibernètica? Què és el sexting? En aquest taller reflexionarem sobre les relacions que establim a través dels dispositius mòbils i les xarxes socials. Aprendrem estratègies per detectar notícies falses, veurem què és el ciberassetjament o el sexspreading, com afrontar-los i a fer un ús segur i conscient de les tecnologies de la informació.

 
 
 

# Estimem-nos! Amor i sexualitats lliures, diverses i igualitàries. Taller 

A partir del cinema, les xarxes socials, la publicitat i els videoclips, reflexionarem sobre les representacions de l’erotisme, la bellesa, els cossos i els estereotips de gènere. Debatrem de forma participativa sobre les identitats i orientacions sexuals, les relacions sexoafectives i la violència masclista.

 
 
 

# Còmics contra el masclisme

Analitzarem les representacions de la violència masclista en el còmic i descobrirem el sexisme amagat darrere de les imatges. Explorarem les possibilitats gràfiques, narratives i estètiques d’aquest llenguatge per a denunciar les discriminacions de gènere i construir un imaginari igualitari i no sexista.

 
 
 

# La bellesa imposada

Què és la bellesa? És un do de la natura, una elecció personal o una obligació social? És important en el món en el qual vivim? A partir de la moda, la televisió, els videoclips i la publicitat, debatrem de forma participativa sobre el concepte de bellesa, les imposicions estètiques i la seva relació amb les desigualtats socials i les discriminacions de gènere. Reflexionarem sobre les seves conseqüències en la percepció pròpia, la identitat i l’autoestima.

 
 
 

PER A TOTS ELS PÚBLICS

 

# Dones i espai públic. Itinerari

Què ens diu la ciutat sobre les dones d’ara i d’abans? És equitatiu i igualitari l’espai urbà? O reforça les desigualtats entre homes i dones? Passejarem per Ciutat Vella mirant els carrers, les places, els mercats… des d’una perspectiva de gènere, per reflexionar sobre la relació entre urbanitat i ciutadania, entre dones i espai públic.

Barris disponibles: Eixample, Ciutat Vella i Les Corts

 
#Herstory. Quan elles prenen la veu. Itinerari teatralitzat

 

Com va començar la revolta del pa? Quin va ser el paper de les dones en la migració dels anys 60? En aquest itinerari teatral rescatarem la història silenciada de les dones a través d’escenes representades pels personatges que les van protagonitzar i que ens mostraran, a partir de petits sketchs, que les dones no només han format part de la història sinó que l’han construit i transformat.

 
 

# Noves violències, nous imaginaris

Ha canviat la nostra percepció de la violència masclista? I l’art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-la? Seguim sent una cultura violenta i masclista? A partir d’anuncis publicitaris, còmics, pel·lícules, videoclips i videojocs, analitzarem les lectures i representacions actuals de la violència de gènere, i descobrirem el paper dels imaginaris en el foment d’una societat més igualitària i lliure de violència vers les dones.

 
 

# Visions diverses. El col·lectiu LGTBI al cinema. Taller

Com s’ha representat al cinema, la televisió o la publicitat la diversitat de gènere, sexual i afectiva? Ha permès trencar amb la norma heterosexual o ha fomentat estereotips? Quin és el paper de les imatges audiovisuals que ens envolten en la construcció d’imaginaris no discriminatoris, justos i equitatius? A partir del visionat i anàlisi de seqüències, coneixerem la visió que ha donat del col·lectiu LGTBI+ el cinema al llarg de la seva història, reflexionarem sobre la seva representació en el mitjà audiovisual i debatrem sobre les implicacions socials i culturals que se’n deriven.
 
 
 
 

# Dones de pel·lícula. Taller

A partir del visionat i anàlisi de seqüències, coneixerem la visió que ha donat de les dones el cinema, reflexionarem sobre la representació de la feminitat i els estereotips de gènere en el mitjà audiovisual, i debatrem sobre les seves implicacions socials i culturals.

 

 

# Dones grans, grans dones. La vellesa femenina al cinema. Taller

El cinema ha tendit a ignorar les dones grans, relegant-les a papers menors i, moltes vegades, amb una forta càrrega negativa. Existeixen, però, honroses excepcions: grans personatges de dones grans que dignifiquen la vellesa i enriqueixen les lectures de la feminitat. Partirem d’aquests per a apropar-nos a un dels temes menys explorats en la relació entre gènere i vellesa: l’impacte i la percepció de la violència masclista en les dones grans. A partir de les lluitesde les grans dones del cinema reflexionarem sobre les nostres pròpies vivències.

 

# Dones i salut. Taller

La ciència és androcèntrica» deia Virginia Woolf a principis de segle XX. I efectivament, la ciència mèdica ha ignorat i menystingut els cicles de vida, els processos de canvi i les malalties que experimentem les dones. La cultura i la societat han fomentat visions estereotipades i han invisibilitzat allò que envolta la nostra salut. Això afecta la nostra qualitat de vida i ens exposa a situacions de violència que normalitzem. Reflexionarem sobre els cicles de vida, l’atenció sanitària, el menyspreu cultural de la nostra salut i la medicina alternativa des d’una perspectiva de gènere i aprofundirem en el coneixement de la nostra naturalesa per tal d’empoderar-nos.

 

# Vindicacions. Espectacle

A través de dos personatges molt diferents entre si ens endinsarem en les diferents discriminacions i desigualtats de gènere tot barrejant l’humor, el drama i l’anàlisi crítica. Valent-nos de diferents formats (com la poesia, els monòlegs, les escenes teatrals i els sketchs) prendrem la veu de dones d’ara, d’abans i d’arreu, escoltarem les seves vindicacions i reflexionarem col·lectivament sobre els lligams entre els rols i les estructures de poder.