ITINERARIS I VISITES COMENTADES
Des de Trama comptem amb una oferta d’itineraris urbans, passejades culturals i visites comentades, centrada en la història dels barris, les transformacions urbanes i socials, i el patrimoni artístic de Barcelona. De la filosofia oculta sota la fisonomia de la ciutat, passant pels espais de memòria i de creació, fins a les conquestes socials de la ciutadania, els itineraris conviden a pensar i sentir la ciutat d’una altra manera.
.
# Barcelona en guerra. 1936-1939
Recorrerem la història de la ciutat durant la Guerra Civil: des de l’aturada del cop militar, passant pel període revolucionari, els bombardejos i els Fets de maig, fins a l’entrada de l’exèrcit franquista. Descobrirem la seva empremta als carrers per rememorar una Barcelona en guerra.
# Dones i espai públic
Què ens diu la ciutat sobre les dones d’ara i d’abans? És equitatiu i igualitari l’espai urbà? O reforça les desigualtats entre homes i dones? Passejarem per Ciutat Vella mirant els carrers, les places, els mercats… des d’una perspectiva de gènere, per reflexionar sobre la relació entre urbanitat i ciutadania, entre dones i espai públic.
,
# Que comenci l’espectacle! El Paral·lel dels teatres
Del Molino al Victòria, transitarem el Paral·lel per reviure la seva història, des del teatre popular i de masses anterior a la guerra, fins als espectacles d’avui dia, parant especial atenció a les diferents modalitats escèniques que s’hi han representat.
# La Ciutat Invisible. Barraques de Barcelona
Redescobrirem el barraquisme a Barcelona, un passat ple de misèria, però també un exemple de moviment social i de lluita per la dignitat, esborrat de la fisonomia de la ciutat per les grans transformacions urbanes de les últimes dècades.
# Visitem la Barcelona cultural
Descobrirem el patrimoni artístic de Barcelona i gaudirem de la vida cultural de la ciutat mitjançant visites comentades a museus, centres culturals, exposicions temporals i espais d’interès artístic com galeries o fàbriques de creació.
.
# La Barcelona dels moviments socials
Barcelona no s’entén sense els moviments socials que ha protagonitzat la seva gent. De l’obrerisme de finals del segle XIX fins al 15M, passant pels moviments antifranquistes i el No a la guerra, aquests posen de manifest la força i la lluita continuada a la ciutat. Coneixerem el paper fonamental jugat per la ciutadania de Barcelona en els grans canvis de la seva història tot passejant per alguns dels espais de reivindicació més emblemàtics.
.
# Urbanisme i repressió. La Barcelona del control social
Barcelona destaca als ulls del món pel seu model urbanístic, que atrau turistes gràcies a les obres d’arquitectes de renom internacional. Barris sencers han estat esventrats i remodelats segons aquesta imatge ideal. Aquesta imatge, però, amaga un món de càmeres, desallotjaments i privatitzacions de l’espai públic. Hi ha lloc per a la vida ciutadana, per a la discrepància en aquesta urbs entregada al mercat mundial? En veurem les conseqüències a peu de barri passejant pel Poblenou.
.
# La utopia de l’Eixample
Partint dels carrers estrets i dels traçats irregulars del Raval, passejarem fins a les illes i xamfrans de l’entramat de l’Eixample per descobrir les idees que s’amaguen darrera el model de Cerdà. Rastrejarem sota la forma de la ciutat la utopia social, el racionalisme i l’afany de modernitat del seu pensament. A partir de la fisonomia de l’Eixample, reflexionarem sobre els lligams entre urbanisme i filosofia.