# Rols de gènere i cultura contemporània

Curs de 30 hores a realitzar al llarg de deu setmanes, impartit en català. Consta de recursos generals (temari, fòrum per a dubtes i debat, glossari, llistat d’enllaços etc.) i de temes que es van incorporant setmana a setmana (amb textos, imatges, audiovisuals i altres materials, i propostes educatives per als participants).

Els cursos s’inicien el 22 d’Abril i finalitzen el 25 de Juny. La matriculació és a partir de l’1 de Març a l’adreça electrónica reserves@tramacultura.org.

Preu general:  70 euros.

Preu reduït: 50 euros per a estudiants, menors d’edat, docents, majors de 65 o pensionistes, família monoparental, família nombrosa, aturats i grups (5 o més inscrits a la vegada).

————————————————————————————————————————————

# Rols de gènere i cultura contemporània

Dones.

Quina visió dóna dels rols de gènere la cultura actual? Analitzarem la representació d’homes i dones en l’art, la literatura, el cinema i els mitjans de comunicació d’avui dia i els posarem en relació amb la tradició per apropar-nos als rols de gènere i als seus efectes socials.

.

Temari:

Tema 1. Identitats socials i representació cultural

Tema introductori. Parlar de les identitats socials i de la funció social, política, etc. de l’art i la cultura. Posar en relació la construcció d’identitats socials amb les representacions de l’art, la literatura, el cinema, etc.

Tema 2. Dones, gènere, igualtat

Tema introductori de gènere. Distingir entre dones (concepte cultural), gènere (categoria analítica) i igualtat (drets i ciutadania). Introducció als estudis de gènere per poder entrat tot seguit en temes específics de representació

Tema 3. Masculí/Femení. Del naturalisme a la construcció cultural

Els discursos sobre la masculinitat i la femineïtat. Discursos tradicionals basats en la distinció biològica, natural. Ruptura d’aquests esquemes a partir de la modernitat considerant-los categories socials. Visions contemporànies de masculí/femení, natura/cultura.

Tema 4. La tirania de la Bellesa

Què és la bellesa i que s’amaga darrere? Vinculació tradicional entre Bellesa-Bondat-Veritat. Crítica de les categories estètiques i vinculació als rols de gènere. La bellesa com a imposició. La “immoralitat” de la lletjor. La dona lletja. La dona deforme. La dona vella.

Tema 5. Sexualitats

Distinció entre sexe, gènere i identitat sexual. Les diferents orientacions sexuals i la seva representació cultural. De la representació de la dona com a objecte de desig a la representació dels desitjos de les dones.

Tema 6. El cos com a camp de batalla

La reivindicació de les dones a partir del propi cos i la seva expressió en l’art i la cultura. Bellesa, sexualitat, maternitat. La llibertat al propi cos. La pertorbació del cos com a violència masclista. Operacions d’estètica, moda, etc. Malalties de trastorns alimentaris, etc.

Tema 7. Violència i igualtat

Representacions culturals de la violència masclista. Discursos misògins. Transformació dels estereotips. De la dona bondadosa i fràgil a la femme fatale i d’aquesta a la professional assassina (Kill Bill): manté els trets físics femenins però es comporta com un home. La igualtat a través de la violència. Igualtat i no-violència.

Tema 8. De l’<<elles>> al <<nosaltres>>. Cultura de Dones

De la mirada dels homes sobre les dones a la mirada de les dones sobre elles mateixes. El paper de les dones en la cultura contemporània. Dones artistes, dones creadores. Noves subjectivitats.

Tema 9. Noves masculinitats

Del qüestionament sobre la femineïtat a la transformació de la masculinitat. Nous models masculins.

Tema 10. Més enllà dels rols. Cap a un imaginari de la igualtat?

Cultura queer. Ruptura amb els gèneres. Reivindicació de la diferencia o tendència cap a la neutralització. Existeixen imaginaris de la igualtat? Són possibles? Poden incidir en la realitat i ajudar en la lluita per la igualtat?