SECUNDÀRIA I BATXILLERAT
# Actuem! Teatre per a la igualtat
A través de les diferents tècniques i jocs teatrals que ens ofereix el teatre dels i les oprimides, treballarem situacions de conflicte entorn de les relacions socials, la discriminació, la violència i la injustícia. Aprendrem a detectar les situacions d’injustícia, reflexionarem sobre la presa de decisions i aprendrem a gestionar i resoldre conflictes.
.
# Això és amor (Teatre fòrum)
Viatjarem a través de la història d’una parella i ho farem anant enrere en el temps fins als seus inicis per reflexionar i entendre allò que els ha portat fins on són ara. Destaparem els mites de l’amor romàntic, les violències quotidianes i invisibles, qüestionarem els rols de gènere, identificarem les violències masclistes i actuarem per canviar la història.
.
# Anima’t! Animació stop motion
Amb el visionat de seqüències, recorrerem la història de l’animació stop motion i descobrirem les variants d’aquesta tècnica: puppets, claymation, cut-out, etc. A partir d’exercicis pràctics, aprendrem a fer les nostres pròpies animacions a través de diferents materials.
.
# Ciència (i) Ficció
Criatures sorgides de la literatura, el cinema, el còmic o les sèries de televisió, ens ajudaran a explorar els límits de la identitat, la ment i el cos humà. Partint de la ciència i a través de la ficció, viatjarem pel temps i l’espai i reflexionarem sobre temes com la modificació genètica o la relació entre humanitat i tecnologia.
.
# Còmics contra el masclisme
Analitzarem les representacions de la violència masclista en el còmic i descobrirem el sexisme amagat darrere de les imatges. Explorarem les possibilitats gràfiques, narratives i estètiques d’aquest llenguatge per a denunciar les discriminacions de gènere i construir un imaginari igualitari i no sexista.
.
# De què estan fetes les històries?
A partir de passatges literaris, tires còmiques, peces audiovisuals, etc. aprofundirem en els elements essencials de la narrativa i intentarem entendre per què, des de fa milers d’anys, tenim la necessitat de crear i consumir històries.
# Del llenguatge a la igualtat
Ens pot ajudar el llenguatge a tendir cap a una societat més justa i equitativa? A través de l’anàlisi de missatges orals, escrits i simbòlics de la publicitat, els mitjans de comunicació i les xarxes socials, reflexionarem sobre la importància social de la llengua, descobrirem els prejudicis implícits en els processos comunicatius i aprendrem a fer un ús no discriminatori del llenguatge per tal de fomentar la igualtat.
.
# Cultura amb perspectiva de gènere
A través de les arts visuals, la literatura, el teatre, el cinema, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies, analitzarem els discursos i representacions masclistes, reflexionarem sobre els estereotips de gènere i el paper de les dones en les indústries culturals, i descobrirem nous imaginaris, més justos i igualitaris.
.
# Ètica i cinema
A partir de peces audiovisuals, visualitzarem diferents conflictes morals, socials i polítics, i debatrem sobre la causa i l’efecte de les nostres accions. Alhora, descobrirem com la narració cinematogràfica, fonamentada en la presa de decisions dels personatges i en la capacitat d’empatia del públic, està íntimament lligada a l’ètica.
# Identitats
Què fa que continuem essent nosaltres mateixos a mesura que passen els anys? Podem parlar d’identitats col·lectives o nacionals? D’on sorgeixen aquestes característiques identitàries? A partir de la filosofia, la sociologia i la neurociència, reflexionarem sobre el concepte d’identitat i els seus límits.
* Només per a Batxillerat.
.
# Les imatges del poder, el poder de les imatges
A partir d’obres d’art, fotografies i seqüències cinematogràfiques, analitzarem per què les imatges han estat sempre al servei del poder establert, però també per què, al mateix temps, són emprades moltes vegades per atacar-lo i subvertir-lo.
# Les trampes del discurs. Introducció ales fal·làcies
A la premsa, a la televisió, a les converses de cafè o a les discussions domèstiques, els discursos estan plens de fal·làcies, arguments erronis que alteren els raonaments i condicionen les decisions. Aprendrem a detectar-les i a fer ús de bones pràctiques argumentatives per defensar les nostres opinions.
* Només per a Batxillerat.
.
# L’art d’intervenir. Apropiació artística i crítica social
La intervenció sobre obres d’art i altres icones ha esdevingut al llarg del segle XX una autèntica disciplina artística que gairebé sempre ha servit per contravenir els poders establerts. Aprendrem a contestar a les imatges imposades pel mercat de l’art, els mitjans de comunicació i la publicitat, intervenint sobre aquestes, modificant-les, transgredint-les.
.
# Descobrim el cinema!
Per què ens commou el cinema? Com es construeixen històries i s’expressen emocions en el mitjà audiovisual? A partir de seqüències clàssiques i contemporànies, ens aproparem al llenguatge cinematogràfic per conèixer les possibilitats estètiques, narratives i dramàtiques de la llum, el moviment de càmera, la banda sonora o el muntatge. Aprendrem a analitzar les pel·lícules per descobrir què s’amaga darrere del cinema.
.
# Noves violències, nous imaginaris
Ha canviat la nostra percepció de les discriminacions i de la violència? I l’art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-les? Mitjançant els llenguatges de la fotografia, el còmic, el cinema, la televisió i els videojocs, analitzarem les lectures i representacions culturals de la violència i descobrirem el paper dels nous imaginaris en el foment de la igualtat, la tolerància i la cultura de la pau.
.
# Poliètica
Reflexionarem de forma participativa sobre els lligams existents i necessaris entre l’ètica i la política en temes com els drets humans, la democràcia, la desobediència civil, la diversitat cultural, la igualtat de gènere o la sostenibilitat ambiental.
.
# La bellesa obligada. Imposicions estètiques i discriminacions
Què és la bellesa? És un do de la natura, una elecció personal o una obligació social? És important en el món en el qual vivim? A partir de la moda, la televisió, els videoclips i la publicitat, debatrem de forma participativa sobre el concepte de bellesa, les imposicions estètiques i la seva relació amb les desigualtats socials i les discriminacions de gènere. Reflexionarem sobre les seves conseqüències en la percepció pròpia, la identitat i l’autoestima.
.
# Sexualitats
A partir del cinema, la televisió, la publicitat i els videoclips, reflexionarem sobre les representacions de l’erotisme, la bellesa, els cossos i els estereotips de gènere. Debatrem de forma participativa sobre les identitats i orientacions sexuals, les relacions sexo-afectives i la violència masclista.
# Teixint memòria! Les dones en la Història
On són les dones en la Història? Ens preguntarem perquè han estat invisibilitzades i descobrirem les dificultats, lluites i conquestes de col·lectius femenins i dones destacades al llarg del temps. Recuperarem part de la nostra memòria a través de la seva mirada i valorarem les seves aportacions al progrés de la societat.