CULTURA CONTRA LA VIOLÈNCIA

A través de la història, la filosofia, la literatura, les arts visuals, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies, analitzarem els discursos i representacions entorn de les discriminacions i violències masclistes, reflexionarem sobre els estereotips de gènere i el masclisme encara vigents a la cultura, i descobrirem el paper de la creació artística en l’apoderament de les dones i el foment de la igualtat.

PER A CONSULTAR LA PROGRAMACIÓ GENERAL DE TALLERS CULTURALS AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE PER AL FOMENT DE LA IGUALTAT, CLIQUEU AQUÍ

.

INFÀNCIA

# El viatge al món dels contes! Espectacle

A l’Àlex i a la Berta no els agraden els contes que coneixen i decideixen crear-ne de nous. Per fer-ho, viatjaran al món dels contes, on coneixeran els personatges de les històries i els explicaran una altra versió del seu conte. Tenia por, Sant Jordi, quan es va enfrontar al drac? Està contenta la princesa quan ha de fer sola les tasques de la llar? Acompanya’ns en aquest viatge màgic al món dels contes i ajuda l’Àlex i la Berta a crear-ne un de nou!
.
.
.

# L’armari de l’Oliver

L’armari de l’Òliver presenta a través del seu personatge principal les pors i inquietuds d’un infant en plena exploració de l’expressió del seu gènere. Davant el rebuig de l’entorn per les coses amb què li agrada jugar, l’Òliver s’amaga dins l’armari on trobarà una sèrie de personatges que li explicaran la seva experiència i dificultats a l’hora de viure identitats, expressions de gènere i orientacions del desig no normatives.

+informació

.

# Imaginem la igualtat

Qüestionarem els prejudicis i estereotips presents a les imatges que rebem i descobrirem visions alternatives a través de l’art, el cinema o els dibuixos animats. Mitjançant el dibuix i la plàstica, imaginarem un món més just i igualitari.

.

# Juguem per la igualtat

A través dels contes, el joc i el teatre, desenvoluparem l’empatia, aprendrem a cooperar i a solidaritzar-nos amb les persones que ens envolten, i celebrarem la diversitat i la diferència. Ens divertirem aprenent a crear una societat més igualitària.

.

# Repensem els contes

Per què ha de ser la rateta qui escombra l’escaleta? No podrien ser maques les bruixes? Què passaria si la princesa no es volgués casar amb el príncep blau? A partir de la lectura de faules i contes populars, qüestionarem les històries, repensarem els personatges i inventarem altres maneres d’explicar-les.

.

ACTIVITATS GENERALS

# Actuem! Teatre per la igualtat

A través de les diferents tècniques i jocs teatrals que ens ofereix el teatre dels i les oprimides, treballarem situacions de conflicte relacionades amb la violència de gènere: les relacions sexo-afectives, la dependència emocional i l’abús, les violències corporals i els rols de gènere entre d’altres. Aprendrem a detectar les situacions d’injustícia, diferenciarem les relacions abusives de les relacions lliures i equitatives, i aprendrem a gestionar i resoldre conflictes.

.

# Això és amor (Teatre fòrum)

Viatjarem a través de la història d’una parella i ho farem anant enrere en el temps fins als seus inicis per reflexionar i entendre allò que els ha portat fins on són ara. Destaparem els mites de l’amor romàntic, les violències quotidianes i invisibles, qüestionarem els rols de gènere, identificarem les violències masclistes i actuarem per canviar la història.

.

# Còmics contra el masclisme

Analitzarem les representacions de la violència masclista en el còmic i descobrirem el sexisme amagat darrere de les imatges. Explorarem les possibilitats gràfiques, narratives i estètiques d’aquest llenguatge per a denunciar les discriminacions de gènere i construir un imaginari igualitari i no sexista.

 .

# Desactivem els masclismes quotidians

Exercim violència amb les nostres paraules, actituds i comportaments en el nostre dia a dia? Perpetuem i reforcem, sense ser-ne conscients, la desigualtat, el masclisme i la violència de gènere? A través del visionament d’imatges i peces audiovisuals i del debat participatiu o de dinàmiques lúdiques i teatrals, reflexionarem sobre els masclismes quotidians presents en els rols i relacions socials, l’ocupació de l’espai o l’ús de la paraula per tal de fomentar una societat més equitativa i respectuosa, lliure de discriminacions i violències.

 

# Donants de memòria. Recuperem la història de les dones

A través de l’intercanvi d’experiències i el debat participatiu, parlarem dels masclismes quotidians, de la lluita de les dones contra les discriminacions i violències de gènere i de l’impacte de les transformacions socials en les nostres vides. Compartint les nostres vivències i records, esdevindrem donants de memòria i donarem veu a la història silenciada de les dones.

.

# Dones grans, grans dones. La vellesa femenina al cinema

El cinema ha tendit a ignorar les dones grans, relegant-les a papers menors i, moltes vegades, amb una forta càrrega negativa. Existeixen, però, honroses excepcions: grans personatges de dones grans que dignifiquen la vellesa i enriqueixen les lectures de la feminitat. Partirem d’aquests per a apropar-nos a un dels temes menys explorats en la relació entre gènere i vellesa: l’impacte i la percepció de la violència masclista en les dones grans. A partir de les lluitesde les grans dones del cinema reflexionarem sobre les nostres pròpies vivències.

.

# Dones i espai públic

Què ens diu la ciutat sobre les dones d’ara i d’abans? És equitatiu i igualitari l’espai urbà? O reforça les desigualtats entre homes i dones? Passejarem per Ciutat Vella mirant els carrers, les places, els mercats… des d’una perspectiva de gènere, per reflexionar sobre la relació entre urbanitat i ciutadania, entre dones i espai públic.

.

# Dones i salut

La ciència és androcèntrica» deia Virginia Woolf a principis de segle XX. I efectivament, la ciència mèdica ha ignorat i menystingut els cicles de vida, els processos de canvi i les malalties que experimentem les dones. La cultura i la societat han fomentat visions estereotipades i han invisibilitzat allò que envolta la nostra salut. Això afecta la nostra qualitat de vida i ens exposa a situacions de violència que normalitzem. Reflexionarem sobre els cicles de vida, l’atenció sanitària, el menyspreu cultural de la nostra salut i la medicina alternativa des d’una perspectiva de gènere i aprofundirem en el coneixement de la nostra naturalesa per tal d’empoderar-nos.

.

# Hitchcock’s Vertigo

L’obra mestra de Hitchcock amaga una fascinant reflexió sobre els rols de gènere i la violència masclista. A partir de l’anàlisi fílmica de seqüències de Vertigo, reflexionarem sobre temes com la violència de la mirada, la representació de la feminitat i la masculinitat, l’objectivització sexual de les dones, les imposicions estètiques o les relacions abusives.

.

# La bellesa imposada

Què és la bellesa? És un do de la natura, una elecció personal o una obligació social? És important en el món en el qual vivim? A partir de la moda, la televisió, els videoclips i la publicitat, debatrem de forma participativa sobre el concepte de bellesa, les imposicions estètiques i la seva relació amb les desigualtats socials i les discriminacions de gènere. Reflexionarem sobre les seves conseqüències en la percepció pròpia, la identitat i l’autoestima.

.

# L’art d’intervenir

A partir d’estratègies d’intervenció artística, aprendrem a contestar les imatges imposades de l’art, els mitjans de comunicació i la publicitat, intervenint sobre aquestes, modificant-les, transgredint-les, per tal de qüestionar estereotips de gènere, denunciar la violència simbòlica envers les dones i fomentar una societat més igualitària.

 .

# Noves violències, nous imaginaris

Ha canviat la nostra percepció de la violència masclista? I l’art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-la? Seguim sent una cultura violenta i masclista? A partir d’anuncis publicitaris, còmics, pel·lícules, videoclips i videojocs, analitzarem les lectures i representacions actuals de la violència de gènere, i descobrirem el paper dels imaginaris en el foment d’una societat més igualitària i lliure de violència vers les dones.

.

# Sexualitats

A partir del cinema, la televisió, la publicitat i els videoclips, reflexionarem sobre les representacions de l’erotisme, la bellesa, els cossos i els estereotips de gènere. Debatrem de forma participativa sobre les identitats i orientacions sexuals, les relacions sexoafectives i la violència masclista.

 .

# Telegènere. La violència de gènere en les sèries de ficció contemporànies

 Què ens diuen les sèries de ficció contemporànies sobre la violència de gènere? Denuncien el masclisme i els abusos vers les dones? O reprodueixen estereotips sexistes? Com retraten els rols de gènere? I les agressions, com les representen? Veurem quin paper poden jugar les ficcions contemporànies en el camí cap a la no-violència i la igualtat de la mà de sèries com Joc de trons, The walking dead, Mad men o Orange is the new black.

.

# Vindicacions

A través de dos personatges molt diferents entre si ens endinsarem en les diferents discriminacions i desigualtats de gènere tot barrejant l’humor, el drama i l’anàlisi crítica. Valent-nos de diferents formats (com la poesia, els monòlegs, les escenes teatrals i els sketchs) prendrem la veu de dones d’ara, d’abans i d’arreu, escoltarem les seves vindicacions i reflexionarem col·lectivament sobre els lligams entre els rols i les estructures de poder.

.