# CULTURA AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

women

A través de les arts visuals, la literatura, el teatre, el cinema, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies, analitzarem els discursos i representacions masclistes, reflexionarem sobre els estereotips de gènere i el paper de les dones en les indústries culturals, i descobrirem nous imaginaris, més justos i igualitaris.

 * Programa de tallers i activitats culturals adaptat als diferents cicles formatius.

PER A CONSULTAR LA PROGRAMACIÓ ESPECÍFICA SOBRE VIOLÈNCIA MASCLISTA CLIQUEU AQUÍ

.

PRIMÀRIA

# Repensem els contes

A partir de la narració teatralitzada de contes tradicionals i de nova creació, valent-nos del joc, el teatre i la plàstica,  qüestionarem les històries, repensarem els personatges i inventarem altres maneres d’explicar-les, per tal de prevenir estereotips i discriminacions i fomentar la igualtat de gènere i les relacions equitatives i solidàries.

 * Adaptable a projecte escolar d’entre 3 i 8 sessions.

 

 # Teixim memòria! Dones en la història

A través dels contes, els jocs, el teatre i la plàstica, rememorarem la història de les dones d’aquí i d’arreu, coneixerem els obstacles que van afrontar i descobrirem les seves contribucions al progrés de la societat.

 * Adaptable a projecte escolar d’entre 3 i 8 sessions.

 

# Imaginant la igualtat

Qüestionarem els prejudicis i estereotips presents a les imatges que rebem i descobrirem visions alternatives a través de l’art, el cinema o els dibuixos animats. Mitjançant el dibuix i la plàstica, imaginarem un món més just i igualitari.

.

SECUNDÀRIA I BATXILLERAT

# Actuem! Teatre per la igualtat

A través de les diferents tècniques i jocs teatrals que ens ofereix el teatre dels i les oprimides, treballarem situacions de conflicte relacionades amb la violència de gènere: les relacions sexo-afectives, la dependència emocional i l’abús, les violències corporals i els rols de gènere entre d’altres. Aprendrem a detectar les situacions d’injustícia, diferenciarem les relacions abusives de les relacions lliures i equitatives, i aprendrem a gestionar i resoldre conflictes.

* Adaptable a projecte escolar d’entre 3 i 8 sessions.

 

# Cultura amb perspectiva de gènere

A través de les arts visuals, la literatura, el teatre, el cinema, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies, analitzarem els discursos i representacions masclistes, reflexionarem sobre els estereotips de gènere i el paper de les dones en les indústries culturals, i descobrirem nous imaginaris, més justos i igualitaris.

 * Adaptable a projecte escolar d’entre 3 i 8 sessions.

 

# Teixim memòria! Dones en la Història

On són les dones en la Història? Ens preguntarem perquè han estat invisibilitzades i descobrirem les dificultats, lluites i conquestes de col·lectius femenins i dones destacades al llarg del temps. Recuperarem part de la nostra memòria a través de la seva mirada i valorarem les seves aportacions al progrés de la societat.

* Adaptable a projecte escolar d’entre 3 i 8 sessions.

 

# Còmics contra el masclisme

 Analitzarem les representacions de la violència masclista en el còmic i descobrirem el sexisme amagat darrere de les imatges. Explorarem les possibilitats gràfiques, narratives i estètiques d’aquest llenguatge per a denunciar les discriminacions de gènere i construir un imaginari igualitari i no sexista.

 

# Llenguatge no sexista

Ens pot ajudar el llenguatge a tendir cap a una societat més justa i equitativa? A través de l’anàlisi de missatges orals, escrits i simbòlics de la publicitat, els mitjans de comunicació i les xarxes socials, reflexionarem sobre la importància social de la llengua, descobrirem el masclisme implícit en els processos comunicatius i aprendrem a fer un ús no sexista del llenguatge per tal de fomentar la igualtat.

 

# Dones de pel·lícula

A partir del visionat i anàlisi de seqüències, coneixerem la visió que ha donat de les dones el cinema, reflexionarem sobre la representació de la feminitat i els estereotips de gènere en el mitjà audiovisual, i debatrem sobre les seves implicacions socials i culturals.

 

 # Dones del món

Ens aproparem a les dones de diferents cultures i àrees geogràfiques per conèixer la seva situació, quin paper juguen en cada societat i quines són les seves lluites. Parlarem també de globalització i diversitat cultural des d’una perspectiva de gènere.

 

# Dones grans, grans dones. La vellesa femenina al cinema

El cinema ha tendit a ignorar les dones grans, relegant-les a papers menors i, moltes vegades, amb una forta càrrega negativa. Existeixen, però, honroses excepcions: grans personatges de dones grans que dignifiquen la vellesa i enriqueixen les lectures de la feminitat. A partir de les seves lluites i aventures, reflexionarem sobre les nostres pròpies vivències.

.

# Dones & Art

Perquè la Història no parla de grans artistes dones? Perquè el nu femení ha estat un dels motius més recorrents de l’art? Analitzarem els estereotips de gènere en les belles arts i la literatura, reflexionarem sobre el masclisme en el món artístic i recuperarem la memòria de grans dones creadores.  

# Dones i espai públic

Què ens diu la ciutat sobre les dones d’ara i d’abans? És equitatiu i igualitari l’espai urbà? O reforça les desigualtats entre homes i dones? Passejarem per Ciutat Vella mirant els carrers, les places, els mercats… des d’una perspectiva de gènere, per reflexionar sobre la relació entre urbanitat i ciutadania, entre dones i espai públic.

 

# Educa&CO

A través dels contes, el joc i el teatre, trencarem estereotips i aprendrem a relacionar-nos de forma més justa i equitativa, a cooperar amb les persones que ens envolten i a coresponsabilitzar-nos de les tasques de cura i de la llar. Ens divertirem aprenent a crear des de casa una societat més igualitària.

 

# La violència del discurs

Què és l’abús verbal? Pot el llenguatge fomentar les discriminacions? Quines fal·làcies s’amaguen darrere els discursos de gènere i quina importància tenen en la legitimació de la violència? Partint de l’anàlisi conceptual i a través del debat participatiu, abordarem la relació entre discurs, argumentació i violència masclista.

 

# Hitchcock’s Vertigo. La violència de la mirada

L’obra mestra de Hitchcock amaga una fascinant reflexió sobre els rols de gènere i la violència masclista. A partir de l’anàlisi fílmica de seqüències de Vertigo, reflexionarem sobre temes com la violència de la mirada, la representació de la feminitat i la masculinitat, l’objectivització sexual de les dones, les imposicions estètiques o les relacions abusives.

 

# L’art d’intervenir. Intervenció artística i igualtat de gènere

A partir d’estratègies d’intervenció artística, aprendrem a contestar les imatges imposades de l’art, els mitjans de comunicació i la publicitat, intervenint sobre aquestes, modificant-les, transgredint-les, per tal de qüestionar estereotips de gènere, denunciar la violència simbòlica envers les dones i fomentar una societat més igualitària.

 .

 # Mnòlegs

De les heroïnes de la tragèdia grega a les dones anònimes dels Monòlegs de la Vagina, prendrem la paraula de personatges femenins del teatre i la narrativa que han donat veu a les dones i s’han rebel·lat contra el poder establert i la violència masclista. Escoltarem les seves vindicacions, reflexionarem sobre els lligams entre els rols i les estructures de poder, i ens aproparem a la interpretació dramàtica des d’una perspectiva de gènere.

 

 # Noves violències, nous imaginaris

Ha canviat la nostra percepció de la violència masclista? I l’art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-la? Seguim sent una cultura violenta i masclista? A partir d’anuncis publicitaris, còmics, pel·lícules, videoclips i videojocs, analitzarem les lectures i representacions actuals de la violència de gènere, i descobrirem el paper dels imaginaris en el foment d’una societat més igualitària i lliure de violència vers les dones.

 

# Dones & Política

Tenen a veure el masclisme i la violència de gènere amb el poder polític i econòmic? Quin paper juguen les dones en els actuals sistemes democràtics? Abordarem les relacions entre ètica i política des d’una perspectiva de gènere i aprendrem a apoderar-nos participant activament de la vida pública.

 

 # Repensem els contes

Què passaria si la princesa no es volgués casar amb el príncep blau? No podrien ser maques les bruixes? I si la caputxeta es fes amiga del llop? A partir de la narració teatralitzada de contes tradicionals i de nova creació, qüestionarem les històries, repensarem els personatges i inventarem altres maneres d’explicar-les, per tal de prevenir estereotips i discriminacions i fomentar la igualtat de gènere i les relacions equitatives i solidàries.

 

# La bellesa imposada

Què és la bellesa? És un do de la natura, una elecció personal o una obligació social? És important en el món en el qual vivim? A partir de la moda, la televisió, els videoclips i la publicitat, debatrem de forma participativa sobre el concepte de bellesa, les imposicions estètiques i la seva relació amb les desigualtats socials i les discriminacions de gènere. Reflexionarem sobre les seves conseqüències en la percepció pròpia, la identitat i l’autoestima.

 

# Sexualitats

A partir del cinema, la televisió, la publicitat i els videoclips, reflexionarem sobre les representacions de l’erotisme, la bellesa, els cossos i els estereotips de gènere. Debatrem de forma participativa sobre les identitats i orientacions sexuals, les relacions sexo-afectives i la violència masclista.

 

# Història del feminisme

Des d’una perspectiva cultural, social, i política, resseguirem la història del feminisme i de la lluita per a la igualtat, debatrem sobre la situació actual i ens preguntarem de quina manera podem encarar el futur per tendir cap a una societat més justa i equitativa.

 

# Una història de violència

De la Història col·lectiva dels poders, els canvis polítics i els conflictes socials fins a les històries mínimes i la memòria personal de la vida privada, domèstica i familiar, resseguirem l’existència, la lluita i la supervivència de les dones, i la seva història: una història marcada per la violència masclista i l’opressió sistèmica i estructural.

 

# Telegènere

Com retraten les dones sèries com The walking death o Breaking bad? Quina visió de la violència masclista donen títols com Mad men o Joc de trons? Fomenten la igualtat Els Simpson o Orange is the new black? Analitzarem les representacions i els discursos de gènere de les ficcions televisives contemporànies.