ACTIVITATS

ACTIVITATS INFANTILS I JUVENILS

contes&co

# Repensem els contes!

Per què ha de ser la rateta qui escombra l’escaleta? No podrien ser maques les bruixes? Què passaria si la princesa no es volgués casar amb el príncep blau? A partir de la lectura de faules i contes populars, qüestionarem les històries, repensarem els personatges i inventarem altres maneres d’explicar-les.

 .

# Anima’t!

A partir de peces audiovisuals, veurem els rols dels homes i les dones en el cinema d’animació, i la seva evolució: des dels prínceps blaus i les ventafocs dels dibuixos animats de la Disney, fins a personatges actuals del 3D com la Barbie i el Ken de Toy Story 3.

.

Actuem! Teatre per a la igualtat

Mitjançant el joc i la pràctica teatral, desenvoluparem l’empatia, reflexionarem sobre la presa de decisions i diferenciarem les relacions abusives de les relacions afectives lliures i equitatives.

.

 # Educa & CO

A través del joc, el teatre, el cinema, els contes… aprendrem a conciliar la vida familiar i laboral, a solidaritzar-nos amb les persones que ens envolten i a coresponsabilitzar-nos de les tasques de la llar. Ens divertirem aprenent a crear des de casa una societat més igualitària.

.

PER A TOTS I TOTES

R19025.indd

# Dones, poder i ciutadania. Participació política i apoderament

Quin paper juguen les dones com a agents polítics? Té a veure el masclisme amb els poders fàctics? Quina relació hi ha entre la igualtat de gènere i el concepte de ciutadania? Abordarem el pensament polític des d’una perspectiva de gènere i aprendrem com podem participar activament de la vida pública.

 .

La violència del discurs, el discurs de la violència

Què és l’abús verbal? Quines fal·làcies s’amaguen darrere els discursos de gènere i quina importància tenen en la legitimació de la violència? Partint de la filosofia analítica i l’anàlisi conceptual, abordarem la relació entre discurs, argumentació i violència masclista.

# Dones, literatura i supervivència

Liana Millu, Hanna Lévy-Hass i Charlotte Delbo, van sobreviure a Auschwitz gràcies a una mateixa forma d’encarar aquesta terrible experiència: la literatura. A partir dels seus testimonis i relats, reflexionarem sobre la supervivència de les dones en situacions extremes i sobre la seva relació amb la literatura.

 .

# La cultura des d’una prespectiva de gènere

Analitzarem les representacions culturals dels rols i estereotips de gènere. Reflexionarem sobre el paper de les dones en la creació artística. Debatrem sobre les desigualtats de gènere en l’àmbit cultural.

 .

# Noves violències, nous imaginaris

Ha canviat la nostra percepció de la violència masclista? I l’art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-la? Com retratem a les víctimes? I a les persones agressores? Seguim sent una cultura violenta i masclista? Mitjançant els llenguatges de la fotografia, el còmic, el cinema, la televisió i els videojocs, analitzarem les lectures i representacions actuals de la violència de gènere, i descobrirem el paper dels imaginaris en el foment d’una societat més igualitària i lliure de violència vers les dones.

 .

L’art d’intervenir. Apropiació artística i discursos de gènere

La intervenció sobre obres d’art i altres icones, ha esdevingut al llarg del segle XX una autèntica disciplina artística que gairebé sempre ha servit per contravenir els poders fàctics. Aprendrem a contestar a les imatges imposades i estereotipades de les dones, intervenint sobre aquestes, modificant-les, transgredint-les.

 .

Una història de violència

Des de  la Història en majúscules (la història pública de les grans guerres, els canvis polítics i els períodes culturals) fins a les històries mínimes de la vida privada i l’àmbit domèstic, resseguirem l’existència, la lluita i la supervivència de les dones, i la seva història: una història de violència.

 .

# Llenguatge no sexista

Ens pot ajudar el llenguatge a tendir cap a una societat més igualitària? A través de l’anàlisi de missatges orals, escrits i simbòlics de diferents àmbits (mitjans de comunicació, publicitat, xarxes socials, etc.) reflexionarem sobre la importància social de la llengua, descobrirem el masclisme implícit en els processos comunicatius i aprendrem a fer un ús no sexista del llenguatge per tal de fomentar la igualtat.

 .

# Femme fatales. L’autonomia a través del Mal

L’estereotip de la dona pèrfida es va consolidar a través del cinema negre. Tot i que es va veure en aquests personatges una clara lectura misògina, les femme fatales van atorgar a les dones un protagonisme mai vist en la història del cinema. És la dona fatal un símbol misogin? O és en canvi un crit de guerra, una declaració d’independència?

 . 

# Dones del món

Ens aproparem a les dones de diferents cultures i àrees geogràfiques per conèixer la seva situació, quin paper juguen en cada societat i de quina manera es concep la feminitat en diversos llocs del món. Parlarem també de globalització i diversitat cultural des d’una perspectiva de gènere.

.

# Història del feminisme

Des d’una perspectiva cultural, social, i política, resseguirem la història del feminisme i de la lluita per a la igualtat, debatrem sobre la situació actual i ens preguntarem de quina manera podem encarar el futur per tendir cap a una societat més justa i equitativa.

 .

# Dones grans, grans dones. Violència i vellesa femenina al cinema

La història del cinema està plena d’actrius que han vist com, a mesura que es feien grans, eren relegades a papers cada cop menors mentre els seus companys homes mantenien la fama i el protagonisme. Existeixen, però, honroses excepcions: grans personatges de dones grans que dignifiquen la vellesa i enriqueixen les lectures de la femineïtat. Partirem d’aquests per a apropar-nos a un dels temes menys explorats en la relació entre gènere i vellesa: l’impacte i la percepció de la violència masclista en les dones grans. Com reben aquesta violència? Com la viuen? Com l’afronten? A partir de les peripècies de les grans dones del cinema reflexionarem sobre les nostres pròpies experiències i vivències.

.

Telegènere. Els discursos de gènere a les ficcions televisives contemporànies

Com retrata la maduresa femenina Six feeth under? Què ens diu del tràfic de blanques The Wire? Reflecteix Mad Men el tractament de les dones en l’àmbit domèstic i professional dels anys 60? Ens aproparem a la representació de la feminitat i els discursos de gènere de les millors series dels últims anys.

.

.#Dones & novel·les 

Aprofundirem en les diferents facetes de la relació entre la novel·la i les dones, no només com a protagonistes de la ficció, sinó també com a lectores i escriptores, com a motor en la gestació i consolidació del més jove dels gèneres literaris.

.

Hitchcock’s Vertigo. Patologies de la mirada masculina

La relació de Hitchcock amb les dones és, si més no, polèmica. Tanmateix, hi ha en el seu cinema no només una forma sincera i incisiva d’apropar-se a la psicologia femenina, sinó també una anàlisi honesta i ferotge de la condició de l’home. El major exemple d’aquesta és Vertigo. A partir de seqüències de la pel•lícula, reflexionarem sobre la mirada masculina, la representació de les dones i la violència de gènere.

.

 # Dones i Història

Taller familiar interedat en el qual visualitzarem la presència de les dones en el curs de la història i les raons que han fet que hagin estat deixades de banda en el discurs historiogràfic. A través de diferents dinàmiques col·lectives com conta contes, jocs teatrals i creació plàstica, redescobrirem el paper de les dones en el progrés de la societat. Aquest taller vol ser una invitació a la participació ciutadana, la reflexió col·lectiva i l’afirmació cívica entorn a la memòria de les dones.

.

# Demcràcies. Participació política i apoderament 

Quin paper juguen les dones com a agents polítics? Té a veure el masclisme amb els poders fàctics? Quina relació hi ha entre la igualtat de gènere i la democràcia? Abordarem el pensament polític des d’una perspectiva de gènere i aprendrem a apoderar-nos participant activament de la vida pública.
.
.
# Repressió política i violència de gènere. Les dones durant la Guerra Civil i el Franquisme
.
En el 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil, analitzarem la repressió franquista des d’una perspectiva de gènere, rememorarem les atrocitats infringides a les dones durant el conflicte i la postguerra, i reivindicarem el paper d’aquestes en la lluita i la resistència contra el règim.