TRAMA A LA LLEIALTAT SANTSENCA

Aquest novembre comença la programació regular a la Lleialtat Santsenca, el nou equipament de gestió veïnal al barri de Sants! Ens trobareu allà amb activitats familiars, xerrades participatives, cursos d’humanitats, pensament i gènere i fent visites comentades per conèixer el passat, present i futur de l’edifici, i en aquest primer trimestre de la Lleialtat, tota la programació és gratuïta, no t’ho perdis!

Per a més informació i consultar la programació completa www.lleialtat.cat

Els cursos tenen places limitades, assitència només amb reserva prèvia a l’adreça de correu info@lleialtat.cat  amb “inscripcio+nom del curs” a l’assumpte o de forma presencial a la Lleialtat Santsenca, carrer d’Olzinelles, 31

CURSOS

# Ment, emocions i identitat humana

83376a09-cdba-4722-be59-bdbce6ec2136

 

 

 

 

 

 

Què defineix el que som? Com sentim, pensem i argumentem? És possible deslliurar-nos dels prejudicis? Hi ha límits ètics per al coneixement i la ciència? Partint de diferents disciplines com la filosofia, la psicologia, la neurociència o la bioètica, reflexionarem i debatrem sobre temes universals com la identitat, la raó i les emocions, la naturalesa humana i la vida.

Els dilluns 13, 20, i 27 de novembre i 11 i 18 de desembre de 19.30 a 21h (5 sessions)
.
Talleristes: Lorena Anera, humanista especialitzada en filosofia i bioètica i Sergio Arroyo, antropòleg forense especialista en genètica de poblacions humanes màster en evolució i biodiversitat humana.

.

# Dones i salut

93a2dd6c-6c4d-4442-a54d-6a6d7e368611
La ciència mèdica ha ignorat i menystingut els cicles de vida, els processos de canvi i les malalties que experimentem les dones. La cultura i la societat han fomentat visions estereotipades i han invisibilitzat allò que envolta la nostra salut. Això afecta la nostra qualitat de vida i ens exposa a situacions de violència que normalitzem. Reflexionarem sobre els cicles de vida, l’atenció sanitària, el menyspreu cultural de la nostra salut i la medicina alternativa des d’una perspectiva de gènere.

Els dimarts 14, 21, i 28 de novembre i 12 i 19 de desembre de 18.30 a 20h (5 sessions)
.
Talleristes: Estefania Moreno, psicòloga transpersonal llicenciada en medicina i Mireia S. Albrich, humanista amb postgrau de gènere.

.

#Antropologia de les drogues

c012f7e1-fb37-4216-beaf-50b86071d9eb
El consum de drogues és un fenomen universal que s’emmarca en diferents contextos culturals. Aquests determinen no només el significat sinó també l’experiència del consum de substàncies com l’alcohol, el cànnabis, la coca (i la cocaïna), el peyote, els fongs al·lucinògens, l’ayahuasca o la ibogaina. En aquest curs, descobrirem què són aquestes substàncies i analitzarem la seva funció i encaix en diversos rituals i contextos.

Els dimecres 15, 22, i 29 de novembre i 13 de desembre de 18 a 19.30h (4 sessions)

Tallerista: Pep Cura, antropòleg i preventòleg.

.

# Actuem! Teatre per la transformació social

560db2ca-1cc4-432c-9475-ef3d02bd9fcf
La repressió i la tensió creixent se sumen aquests dies a les diverses discriminacions i violències que vivim en el nostre dia a dia per raó de gènere, classe, orientació sexual o origen, entre altres. Davant la por, l’angoixa o la tristesa, el teatre esdevé un espai de cura, solidaritat, empoderament i autoorganització. A través de les diferents tècniques i jocs teatrals que ens ofereix el teatre de les oprimides, explorarem col·lectivament i de manera creativa les diferents opressions que ens envolten per trobar eines i recursos que ens ajudin a combatre-les.

Els dijous 2, 9, 16 i 30  de novembre de 19 a 20.30h (4 sessions)
.

Talleristes: Arola Segarra, humanista i actriu i Marta Palència, educadora social amb formació en teatre de les oprimides.

.

# Donants de memòria. Recuperem la història de La Lleialtat!

2ce616c7-f825-4359-884b-f9d361786d75

Els barris de la ciutat estan subjectes cada cop més a profundes transformacions urbanes, en molts casos degudes a interessos polítics i especulatius contraris a la voluntat de les veïnes i veïns i al sentit del territori. No només desapareixen espais emblemàtics del barri sinó també la memòria del que van significar. Compartint les nostres vivències i records, a través de l’intercanvi d’experiències i el debat participatiu, esdevindrem donants de memòria i recuperarem la història oral de La Lleialtat. Rememorant el seu passat cooperatiu, cultural, comunitari i reivindicatiu, ajudarem a construir les bases per al present i el futur de l’equipament.

17 i 24 de novembre i 1 i 15 de desembre a les 18h. 4 sessions

.

ACTIVITATS

#Telegènere. La violència de gènere en les sèries de ficció contemporànies

59a2ccfa-a9a9-40c2-813f-930a94ffa85c
Què ens diuen les sèries de ficció contemporànies sobre la violència de gènere? Denuncien el masclisme i els abusos vers les dones? O reprodueixen estereotips sexistes? Com retraten els rols de gènere? I les agressions, com les representen? Veurem quin paper poden jugar les ficcions contemporànies en el camí cap a la no-violència i la igualtat de la mà de sèries com Joc de trons, The walking dead, Handmaid’s tale o Orange is the new black.

Divendres 24 de novembre a les 19h
.

#El viatge al món dels contes!

8f44f523-0863-4adb-8db6-cb383ede0ac0
A l’Àlex i a la Berta els contes que saben no els hi agraden gaire així que decideixen crear-ne de nous. Per poder-ho fer, viatjaran al món dels contes, on coneixeran els personatges de les històries que els donaran altres versions dels contes. Tenia por, Sant Jordi, quan es va enfrontar al drac? Està contenta la princesa quan ha de fer sola les tasques de la llar? Són sempre dolents, els llops? Acompanya’ns en aquest viatge màgic al món dels contes i ajuda l’Àlex i la Berta a crear-ne un de nou!

Diumenge 26 de novembre a les 12h
.

VISITES COMENTADES

# Vine a conèixer la Lleialtat!

f5820582-2fdf-421c-8989-eeded722faaf
Recorrerem tots els racons de l’edifici i coneixerem el seu passat com a cooperativa de consum durant més de 40 anys, com a fàbrica i sala de ball durant el franquisme i primers anys de democràcia i tot el procés de recuperació  que gràcies a l’organització veïnal ha fet possible el present equipament. 
.

Dissabtes 11 i 25 de novembre i 9 i 23 de desembre a les 11.30h