ITINERARIS

07

Trama compta amb una oferta d’itineraris urbans i passejades culturals centrada en la història dels barris, les transformacions urbanes i socials, i el patrimoni artístic. De la filosofia oculta sota la fisonomia de la ciutat, passant pels espais de memòria i de creació, fins a les conquestes socials de la ciutadania, els itineraris conviden a pensar i sentir la ciutat  d’una altra manera.

Els itineraris es paguen mitjançant “taquilla inversa”: les persones assistents decideixen el preu després de realitzar-lo.
.

Reserva la teva plaça a: reserves@tramacultura.org

.

COL·LABOREN.

les horesCarnet-Jove-nonfinancialMercat-de-la-cultura-Logo

.periodico-diagonal-espac3b1a

logo-directa-apaisat1
.

 

 ———————————————————————————————————————-

ITINERARIS

.

# La Rosa de Foc. L’anarquisme a Barcelona

ab4

La capital de la “divina acràcia”; la “ciutat de les bombes”; la “ciutat del terror”; la Rosa de Foc; la relació entre l’anarquisme i Barcelona ha estat molt profunda en la història contemporània de la ciutat i ha marcat el seu desenvolupament fins a la fi de la Guerra Civil. Amb aquest recorregut ens endinsarem en la història de l’anarquisme a la ciutat de Barcelona, des dels seus inicis, passant pel “curt estiu de l’anarquia” fins als nostres dies.

Dissabte 15 d’octubre, a les 10 hores

Dissabte 5 de novembre, a les 10 hores

+ informació

.

# La recuperació de La Ribera: del 1714 a l’actualitat

Centre-cultural-Born

El barri de La Ribera constitueix un dels nucli amb més encís i densitat monumental de Barcelona, però és també un reflex nítid de les contradiccions de la ciutat. Si bé s’ha dotat d’un caràcter modern, dinàmic i productiu, ha estat també un focus de precarietat i pobresa. Passejarem pels  seus carrers i places per comprendre l’evolució històrica del barri, des de la seva creació fins a l’actualitat, passant pels fets de 1714, i debatrem sobre la instrumentalització econòmica i política del seu patrimoni en el present.

Dissabte 22 d’octubre, a les 10 hores

Dissabte 17 de desembre, a les 10 hores

+ informació

.

# La ciutat invisible. Barraques de Montjuïc

21

Passejarem per Montjuïc per redescobrir un passat ple de misèria, però també un exemple de moviment social i de lluita per la dignitat com va ser el barraquisme, esborrat de la fisonomia de la ciutat per les grans transformacions urbanes de les últimes dècades.

Dissabte 29 d’octubre, a les 10 hores

Dissabte 26 de novembre, a les 10 hores

+ informació

.

# Barcelona sota les bombes

catalunya en guerra web

Durant la Guerra Civil Espanyola, Barcelona va ser bombardejada i la seva gent massacrada, esdevenint una de les primeres ciutats a patir un atac aeri sobre població civil. En commemoració del 80è aniversari de l’inici del conflicte, seguirem els rastres d’un dels episodis més tràgics de la història de la ciutat, tot destacant el paper jugat per la població civil.

Dissabte 12 de novembre, a les 10 hores

Dissabte 10 de desembre, a les 10 hores

+ informació

.

# La Barcelona dels moviments socials

Mov soc (14)

Barcelona no s’entén sense els moviments socials que ha protagonitzat la seva gent. De l’obrerisme de finals del segle XIX fins al 15M, passant pels moviments antifranquistes i el No a la guerra, aquests posen de manifest la força i la lluita continuada a la ciutat. Coneixerem el paper fonamental jugat per la ciutadania de Barcelona en els grans canvis de la seva història tot passejant per alguns dels espais de reivindicació més emblemàtics.

Dissabte 19 de novembre, a les 10h

Diumenge 18 de desembre, a les 10 hores

+ informació

.

# Dones i espai públic

itisweb4

Què ens diu la ciutat sobre les dones d’ara i d’abans? És equitatiu i igualitari l’espai urbà? O reforça les desigualtats entre homes i dones? Passejarem per Ciutat Vella mirant els carrers, les places, els mercats… des d’una perspectiva de gènere, per reflexionar sobre la relació entre urbanitat i ciutadania, entre dones i espai públic.

Dijous 1 de desembre, a les 17 hores

+ informació