CURSOS I TALLERS

Des de Trama comptem amb una oferta multidisciplinària de cursos i tallers, els quals incentiven la creativitat, la reflexió crítica i la participació activa de les persones assistents i fomenten el coneixement dels llenguatges artístics, la reflexió social i política sobre el món actual, la memòria històrica i la perspectiva de gènere.

L’oferta està dirigida a la ciutadania en general però és adaptable a públics específics. També disposem de tallers per a infància i jovent.

DE 8 A 10 SESSIONS DE 90 MINUTS.

.

Actuem! Teatre per a la igualtat

Mitjançant el joc i la pràctica teatral, treballarem situacions de conflicte relacionades amb les relacions socials, la discriminació, la violència i la injustícia. Desenvoluparem l’empatia, reflexionarem sobre la presa de decisions i aprendrem a gestionar i resoldre conflictes.

.

 Anima’t! Animació stop motion

Amb el visionat de seqüències, recorrerem la història de l’animació stop motion i descobrirem les variants d’aquesta tècnica: puppets, claymation, cut-out, etc. A partir d’exercicis pràctics, aprendrem a fer les nostres pròpies animacions a través de diferents materials.

.

 Creem el nostre propi fanzine. Còmic i autoedició.

Ens aproparem a la història i el llenguatge del còmic a partir d’obres i figures de referència.  Analitzarem diverses publicacions i aprofundirem en l’univers del fanzine i l’autoedició. A través d’exercicis pràctics, desenvoluparem un enfocament i una proposta gràfica i aprendrem com fer la nostra pròpia publicació.

.

# La cultura amb perspectiva de gènere

A través de les arts visuals, la literatura, el teatre, el cinema, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies, analitzarem els discursos i representacions masclistes, reflexionarem sobre els estereotips de gènere i el paper de les dones en les indústries culturals, i descobrirem nous imaginaris, més justos i igualitaris.

 .

# Dones del món

Ens aproparem a les dones de diferents cultures i àrees geogràfiques per conèixer la seva situació, quin paper juguen en cada societat i quines són les seves lluites. Parlarem també de globalització i diversitat cultural des d’una perspectiva de gènere.

.

# Sobre la naturalesa humana

Què defineix el que som? Com sentim, pensem i argumentem? És possible deslliurar-nos dels prejudicis? Hi ha límits ètics per al coneixement i la ciència? Partint de diferents disciplines com la filosofia, la psicologia, la neurociència o la bioètica, reflexionarem i debatrem sobre temes universals com la identitat, la raó i les emocions, la naturalesa humana i la vida.

 .

# Iniciació al teatre

Mitjançant exercicis d’atenció i relaxació, prendrem consciència del nostre cos i de les nostres emocions. A través del joc i la improvisació, descobrirem com utilitzar el cos, la veu i la gestualitat per construir i interpretar personatges. Aprendrem a actuar alhora que desenvolupem l’empatia i el benestar personal.

.

# Ciutats amb Art

A partir d’imatges, audiovisuals i recursos virtuals, viatjarem des de la distància a diferents ciutats del món com Londres, París o Nova York i visitarem els seus carrers, centres de creació, galeries i museus per a conèixer l’actualitat de la seva vida artística i cultural.

.

# L’ètica, avui

L’ètica o la reflexió sobre el comportament moral dels éssers humans, present des dels inicis de la Història, segueix sent igualment necessària avui dia per afrontar moltes de les decisions que hem de prendre de forma individual o col·lectiva. Ens aproparem a temes ben actuals com l’eutanàsia, l’avortament, l’ajuda a les persones pobres o el tracte als animals, ens esforçarem a reflexionar èticament de forma rigorosa i intentarem donar resposta a una qüestió fonamental: per què cal actuar moralment?

.

# La volta al món a través dels museus

A partir d’imatges, audiovisuals i recursos virtuals, visitarem les col·leccions i exposicions dels museus més importants del món, parant atenció a la seva història i trajectòria, el valor del seu fons i les línies expositives actuals.

 .

# Llegir el cinema

Per què ens commou el cinema? Com es construeixen històries i s’expressen emocions en el mitjà audiovisual? A partir de seqüències clàssiques i contemporànies, ens aproparem al llenguatge cinematogràfic per conèixer les possibilitats estètiques, narratives i dramàtiques de la llum, el moviment de càmera, la banda sonora o el muntatge. Aprendrem a analitzar les pel·lícules per ser més conscients de com llegim el cinema.

.

# Narrativa audiovisual

Aprofundirem en els fonaments de la narrativa que emparenten el cinema amb la literatura o les arts escèniques i aprendrem com es construeixen les històries en el mitjà audiovisual, com es narra amb el pla, la llum, el moviment de càmera o el so.

 .

# Visitem la Barcelona cultural

Descobrirem el patrimoni artístic de Barcelona i gaudirem de la vida cultural de la ciutat mitjançant visites comentades a museus, centres culturals, exposicions temporals i espais d’interès artístic com galeries o fàbriques de creació.

.

# Repensem els contes

Què passaria si la princesa no es volgués casar amb el príncep blau? Per què són lletjos els ànecs i dolents els llops? Cal matar al drac? A partir de la narració teatralitzada de contes tradicionals i de nova creació, qüestionarem les històries, repensarem els personatges i inventarem altres maneres d’explicar-les, per tal d’evitar prejudicis i discriminacions i fomentar la igualtat, el respecte a la diversitat i la cultura de la pau.

.

Teixim memòria! Dones en la Història

A través dels contes, els jocs, el teatre i la plàstica, rememorarem la història de les dones d’aquí i d’arreu, coneixerem els obstacles que van afrontar i descobrirem les seves contribucions al progrés de la societat.

.

# Iniciació a la fotografia

Ens familiaritzarem amb nocions bàsiques de fotografia i procediments d’edició, com les funcions manuals de la càmera, la medició de la llum, la composició, la profunditat de camp, la temperatura de color, els ajustos de contrast o la saturació. Realitzarem els nostres propis projectes fotogràfics i els analitzarem de forma col·lectiva.

.

# Fotografia documental

Aprendrem a organitzar, realitzar i difondre un projecte de fotografia documental. Coneixerem les diferents fases de treball: preparació, producció i edició. Ens familiaritzarem amb la narrativa visual per explorar la nostra mirada i realitzar imatges amb un punt de vista propi. Editarem i presentarem el nostre projecte.